Page 9 - 228 web
P. 9
Pui Marengo
(Preparat francez)
Rețeta pentru puiul Marengo a fost inventată în anul 1800 de Dunand, bucătarul lui
Napoleon Bonaparte, pentru acesta, după victoria obținută de francezi împotriva
austriecilor în bătălia de la Marengo, nordul Italiei. Înfometat după luptă, Napoleon s-a pus
la masă. Dunand neavând nimic gata făcut, a încropit ingredientele de mai jos. Bunătatea
de rețetă rezultată l-a cucerit pe gurmandul împărat, care a poruncit să i se prepare acest fel
de mâncare după fiecare bătălie.
Timp de preparare: 10 min
Timp de gătire: 50 min
Gata în: 60 min
INGREDIENTE:
8 bucăți de pui
2 linguri ulei de măsline
2 linguri de unt
2 linguri pastă de roșii
2-3 roșii tăiate cubulețe
200-250 g ciuperci
170 ml vin alb sec
50 g făină
1 ceapă tocată
2 căței de usturoi pisați
sare, cimbru și piper după gust
pătrunjel (opțional) pentru servit
MOD DE PREPARARE
Vrei să mănânci ca un împărat fără să cheltuiești o avere? Prepară puiul în stil Marengo,
după pașii de mai jos.
Încinge uleiul într-o tigaie care nu lipește. Pune și untul în el. Între timp, asezonează
bucățile de pui, dă-le prin făină și pune-le la rumenit. Când s-au făcut pe toate părțile,
scoate puiul deoparte și adaugă ceapa și usturoiul în tigaie. Amestecă și lasă totul la făcut
la foc mic, 5 minute.
Adaugă vinul alb peste și combină-l cu sosul (fie el și întărit pe tigaie) rezultat. Adaugă
roșiile, pasta de roșii, cimbrul și bucățile de pui. Acoperă totul și lasă să se facă la foc mic
timp de 30 de minute.
Adaugă ciupercile, amestecă ușor și mai lasă 15 minute. Pune și pătrunjelul înainte să dai
totul de pe foc.
Poți servi puiul cu un orez, cartofi copți aromatizați sau niște cartofi duchesse.
Opțional, poți adăuga spre final 2 linguri de cognac.