Colecţia actuală numără cca. 1.400 de obiecte. Au în colecţie costume (şurţe „în trii foi”, crătinţe, vălitoare, chindeie, ciupag; cojoace săseşti din 1890, mânecare, pieptare), pălării şi şerpare de cortorari, armăroaie româneşti şi săseşti, ceramică, icoane pe sticlă, lăzi de zestre (1837, 1851), un steag de nuntă, două suporturi de prosoape săseşti, taleri de argint (1780), cahle, pietre de moară dacice, găsite în comună, şi o piesă extrem de rară: o piatră de sacrificiu, cu formă umană, pusă la temelia unei case săseşti în secolul al XVIII-lea. Eugen Vaida doreşte să dea obiectelor o viaţă nouă. Pentru el, obiectele capătă valoare prin utilizare şi de aceea îşi imaginează un ecomuzeu într-un sat din apropiere, cu pensiuni în care obiectele vechi să fie din nou folosite. Iar pentru obiectele de preţ doreşte ca, împreună cu Ştefan, să amenajeze un muzeu interetnic, în care să rămână mărturiile vechii lumi hârtibăcene.
   Colecţia etnografică din Alţâna cuprinde un număr de peste 1000 de obiecte adunate în decursul a 12 ani, din 25 de localităţi de pe Valea Hârtibaciului. Sunt grupate la un loc bunuri culturale aparţinând etniilor româneşti, săseşti, ungureşti şi rromilor.
   Repertoriul colecţiei constă în obiecte de mobilier, port popular, tehnică şi artă populară, ceramică şi obiecte cult, colecţie în continuă creştere prin procedura de achiziţie, cumpărare şi donaţie.
   Acesta se doreşte a fi un muzeu viu, în cadrul lui desfăşurându-se în perspectivă diverse activităţi specifice: educaţie, cercetare, meşteşugărit, turism, recreere.