Cele zece unităţi arhitectonice, la care se adaugă turnul de apărare, structurează împreună unul dintre cele mai impresionante ansambluri de arhitectură gotică civilă din România şi chiar din Europa de Sud Est; cea mai veche parte o constituie turnul-locuinţă, construcţia acestuia fiind iniţiată la sfârşitul secolului al XIII-lea.
Deoarece fondatorul legendar al oraşului purta numele Hermann, vizitatorii sunt întâmpinaţi în curtea muzeului de câteva figuri decorative, intitulate Hermanni, ce ilustrează tipologiile orăşeanului la sfârşitul secolului al XVII-lea: vindecătorul, cavalerul, bancherul, măcelarul, crâşmarul, infanteristul, studentul, primarul şi menestrelul.
În curtea a doua, cunoscută sub numele de Grădina Martirilor, se află lucrări de sculptură figurativă, precum cele patru console ale loggiei reprezentând portretele în piatră ale unor bărbaţi, elegant şi minuţios executate, decorând un spaţiu cu elemente de influenţă renascentistă.
 Construcţia a fost ridicată la sfârşitul sec. XV şi este cel mai mare ansamblu gotic civil din România.
Expozițiile Muzeului de Istorie Casa Altemberger oferă o privire de ansamblu despre evoluția comunităților umane din sudul Transilvaniei (cu accent pe orașul și împrejurimile orașului Sibiu), începând din cele mai vechi timpuri în care se regăsesc aici urme umane – epoca paleolitică – și până în perioada modernă (inclusiv Monede și medalii de aur și Tezaurul de argintărie liturgică și laică). Este vorba despre 10 expoziții realizate într-un format deosebit, foarte atractive și cu impact deosebit, vizual și informațional.
Tarif:
Adulţi: 20 Ron
Elevi/Studenţi: 5 Ron
Grupuri: 13 Ron
Pensionari: 10 Ron