Proiectul de înfiinţare, în cadrul Complexului Naţional Muzeal „ASTRA”, a unei unităţi muzeale de artă populară săsească a debutat în anul 1997 cu deschiderea expoziţiei de bază Cahle transilvănene şi a avut ca scop valorificarea, salvarea, conservarea şi promovarea patrimoniului cultural material şi imaterial aparţinând acestei minorităţi etnice, dat fiind faptul că Sibiul a reprezentat un spaţiu primordial de rezidenţă pentru saşi.
Baza colecţiilor Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus” a constituit-o patrimoniul etnografic aflat în proprietatea Muzeului Carpatin care a funcţionat în perioada anilor 1895 – 1920. 
Patrimoniul Muzeului „Emil Sigerus” s-a îmbogăţit de-a lungul anilor prin donaţii şi achiziţii, însumând la ora actuală un număr de 8.900 de piese, conservate în trei colecţii: port – textile - broderii, mobilier pictat  şi  ceramică.
Colecţia de port – textile – broderii însumează un număr de 4.500 de obiecte extrem de valoroase şi rare în colecţiile muzeale din ţară şi străinătate, piese care datează din secolele XVII – XX. Textilele decorative, precum ştergarele de paradă, ştergarele de sobă, ştergarele de culme, feţele de masă, feţele şi căpătâiele de pernă, cuverturile de pat, paramentele bisericeşti, păretarele etc., au fost folosite pentru împodobirea interiorului din gospodăriile ţărăneşti, fiind achiziţio-nate în mare parte din zonele Sibiu şi Bistriţa datorită unicităţii, autenticităţii şi valorii lor artistice.