Iniţial, muzeul a fost obiectul preocupării profesorilor Carl Martin Römer și Ludwig Binder de la Gimnaziul Evanghelic, apoi, comitetul constituit în scopul patronării lui a cerut ca acesta să fie trecut în proprietatea Bisericii Evanghelice, propunere aprobată şi pusă în practică. Lipsa unui spaţiu de depozitare şi de expunere a făcut ca activitatea de colectare şi cumpărare de obiecte să fie abandonată în 1903. Se pare că, în 1906, colecţia a fost preluată de liceul german care, într-un spaţiu cedat de biserică, a amenajat, începând din 1923, „Museum Alt – Mediasch” destinat publicului larg.
La baza constituirii patrimoniului muzeului a stat activitatea unor medieşeni entuziaşti, dornici ca oraşul lor să se integreze spiritului epocii în care trăiau. În acest sens trebuie menţionate, pentru aducere aminte şi pioasă recunoştinţă, numele profesorului Carol Römer, al pictorului bistriţean Fleischer, al directorilor gimnaziului din localitate Ludovic Leutschaft şi Hermann Jekeli sau al farmacistului Fritz Auner. Alături de ei, prin contribuţii băneşti anuale sau donaţii de obiecte, s-au aflat numeroşi locuitori ai oraşului şi firme private. Chiar dacă evidenţele deţinute astăzi de muzeu nu relevă acest fapt, din informările făcute de instituţie în anul 1957 rezultă că aproximativ 1000 de piese făceau parte din moştenirea lăsată de muzeul „Alt-Mediasch”.
Muzeul cuprinde aproximativ 30.000 de bunuri culturale împărţite pe mai multe domenii: istorie, arheologie, etnografie, artă, ştiinţele naturii.
Secţia de istorie-arheologie cuprinde elemente de tezaur din perioada medievală şi până în secolul XVIII. Expoziţia este structurată în ordine cronologică cuprinzând următoarele tematici: arheologie preistorică, civilizaţie clasică, medievală şi modernă.
Secţia de etnografie cuprinde numeroasele obiecte expuse reprezintă un adevărat repertoriu al interculturalităţii zonei.
Secţia de ştiinţe ale naturii prezintă 4.000 de obiecte din toate domeniile ştiinţei si are la bază colecţii formate şi donate de personalităţi ale oraşului, la începutul secolului al XIX-lea.
Tarif:
Adulţi:4 lei
Taxa foto:7 lei
Taxa video:12 lei
Elevi, studenţi, pensionari: 2 lei