Festivalul Musica Coronensis a luat naştere în anul 2003 cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucureşti şi al Comunităţii Bisericii Negre din Braşov. 
În timp, festivalul a devenit un reper în viaţa culturală braşoveană şi a reuşit să atragă un public numeros la diferitele evenimente propuse. În cadrul festivalului nu există doar concerte, ci au loc şi evenimente care au legătură cu viaţa muzicală a oraşului: prezentarea de instrumente istorice, inaugurări de instrumente, prezentări de dansuri, dezvelirea plăcii comemorative Rudolf Lassel, repunerea în funcţiune a ceasului şi clopotului din Casa Sfatului, expoziţii de manuscrise, lansarea de CD-uri, turul orgilor din Ţara Bârsei. 
Festivalul Musica Coronensis a devenit şi locul unde instituţiile de cultură ale Braşovului se reunesc pentru a prezenta diversitatea programului muzical al oraşului – Filarmonica, Opera, Liceul de Muzică, Facultatea de Muzică, Biserica Neagră, Centrul Cultural Reduta, Casa Mureşenilor, diferite ansambluri muzicale din şcoli şi licee, formaţii de muzică de cameră – toate acestea sunt adunate pentru a uni oamenii în jurul muzicii. Braşovul a redevenit în ultimii 10 ani şi un oraş cu importante orgi istorice. Datorită stagiunii estivale de concerte de orgă din Biserica Neagră s-au putut restaura o serie de instrumente din zona Braşovului, iar patru instrumente istorice sunt amplasate în momentul de faţă în Biserica Neagră.