Domnitorul Mircea cel Bătrân este cel care, printr-un privilegiu acordat negustorilor braşoveni, a stabilit vama Ţării Româneşti  la Turciu (astăzi Bran) în anul 1413. Datorită importanţei lor, clădirile vămii vor fi reconstruite şi consolidate de-a lungul veacurilor. 
Astăzi, clădirile Vămii medievale Bran reprezintă un ansamblu de corpuri legate între ele cu ziduri din piatră sau cărămidă. Corpul central este construit cu demisol, parter şi un etaj. Etajul este format de fapt din două corpuri, unite între ele printr-o pasarelă de lemn. În curtea vămii mai există încă trei corpuri anexe. Vama medievală Bran era apărată împotriva tâlharilor de un corp de gardă ce era întărit, la nevoie, de gărzile Castelului Bran.  

Pe măsură ce s-au dezvoltat noi rute comerciale, edificiul şi-a pierdut importanţa şi şi-a schimbat destinaţia. Astfel clădirile Vămii medievale Bran au fost folosite ca garnizoană, de către trupele austriece şi, mai aproape de zilele noastre, chiar ca ocol silvic.
În 1987 se deschidea aici un muzeu ce sublinia importanţa istorică a acestui loc. Odată cu retrocedarea Castelului Bran către familia de Habsburg, clădirile vămii au fost renovate. Se păstrează aici exponate scoase din castel dar şi o bogată colecţie de documente istorice şi comerciale.

Turiştii care poposesc în Bran au astfel ocazia de a admira Castelul Bran, muzeul etnografic în aer liber şi clădirile ce adăpostesc Vama medievală Bran.