BrașovÎmprejurimi

Aceasta reclamă se va închide în secunde. Click AICI pentru a accesa instant pagina dorită.
Aceasta reclamă se va închide în secunde. Click AICI pentru a accesa instant pagina dorită.
Aceasta reclamă se va închide în secunde. Click AICI pentru a accesa instant pagina dorită.

Nunta lui Figaro | Operă de W.A. Mozart

După Salonul Muzical al Operei de luni, când i-am spus „Bun găsit, domnule Mozart!”, chiar de aniversarea nașterii lui W.A. Mozart, sâmbătă, 1 februarie 2020, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm la o altă capodoperă scrisă de genialul compozitor austriac: „Nunta lui Figaro”. 
„Nunta lui Figaro” este o operă plină de contraste, cu arii melodioase, care la rândul lor evoluează dintr-un cântec liniștit într-o explozie sonoră fulminantă. Libretul  a fost scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, care a fost inspirat de comedia lui Pierre Caron de Beaumarchais - La folle journée ou Le mariage de Figaro. Premiera operei a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena, cu Mozart însuşi ca dirijor. „Nunta lui Figaro” s-a reluat un an mai târziu, la Praga, unde s-a bucurat de un triumf răsunător.
Preț bilete: 45 lei – în sală; 35 lei – la balcon lateral pentru elevi, studenți, pensionari 
Acţiunea operei se petrece în castelul Contelui Almaviva, în Sevilla, în secolul al XVIII-lea. Desfăşurarea din „Nunta lui Figaro” este un lung şir de quiproquo-uri neprevăzute şi răsturnări de situaţie care fac din această operă o comedie spumoasă şi de succes. Contele Almaviva, săturat de anii de căsnicie cu Rosina, îi face avansuri menajerei Susanna, iubita lui Figaro. Contele vrea să împiedice căsătoria celor doi şi încearcă toate şiretlicurile. Încurcăturile se ţin lanţ, Rosina îi joacă şi ea o festă soţului pentru ca, în final, Contele Almaviva să-i ceară iertare în faţa tuturor, iar Figaro şi Susanna să îşi redobândească încrederea şi fericirea.
În distribuția spectacolului de sâmbătă îi vom găsi pe artiștii: Adrian Mărcan - Contele Almaviva, Anda Pop - Contesa, Lăcrămioara Schuller - Susanna, Lorand Cristian - Figaro, Corina Purcărea (invitată) - Cherubino, Cristina Roșu - Marcelina, Ștefan Schuller - Doctorul Bartolo, Cristian Dicu - Don Basilio, Alina Ichim - Barbarina, Aurel Aron - Don Curzio, Paul Tomescu - Antonio, Andromeda Nemeș și Mariana Tomescu - Două fete tinere. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistică a spectacolului este semnată de Carmen Dobrescu, iar scenografia și costumele de Rodica Garștea. Asistent regie: Anda Pop. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Regie scenă: Silvia Papadopoulos. 
Aceasta reclamă se va închide în secunde. Click AICI pentru a accesa instant pagina dorită.

Peştera Valea Cetăţii

RÂȘNOV
DN1E
localizare cu Google Maps

Deschisă publicului larg în 2011, peștera poate fi vizitată pornind de la intrarea din Poienița Dracului.
O galerie lungă de 16 metri duce vizitatorul într-o mică sală, în care apare cursul de apă. Apoi, se poate porni pe două galerii, care se întâlnesc dupa 45 de metri. Se continuă prin galerie încă 170 de metri și se ajunge în Sala Mare a peșterii (înaltă de până la 20 de metri și cu o suprafață de 2.500 de mp).
Acustica fantastică a acestui spațiu a încurajat un cvintet format din instrumentiști ai Filarmonicii din Brașov să vină aici în fiecare sâmbătă, pentru a susține un concert de jazz.

Harta Metropola

Albume foto

Peştera Valea Cetăţii

Peştera Valea Cetății este localizată pe povârnişul vestic al Masivului Postăvaru, în bazinul Ţării Bârsei, la 3,5 km distanţă de Râşnov, la 1,5 km distanţă de Cetatea Râşnov şi la o altitudine de 790 m (intrarea principală). Peştera face parte din aria naturală protejată Peştera Valea Cetăţii, care a fost desemnată arie naturală protejată pentru protecţia şi conservarea elementelor naturale cu valoare şi semnificaţie ecologică, ştiinţifică, peisagistică deosebite, reprezentate de fenomene carstice, arborii seculari, flora, pierderile de apă în ponorul Fundăţica.
Peştera Valea Cetății a fost deschisă pentru prima dată în 1949, când o explozie hidraulică a îndepărtat umplutura care o astupa și producând o imensă viitură pe valea Fundata, bolovanii antrenați de aceasta putând fi și acum văzuți în lungul văii!

În 1954, un grup de tineri din Râşnov au reuşit să pătrundă în peşteră prin această deschidere.
Margareta Dumitrescu şi Traian Orghidan au realizat primul studiu complex al Peşterii Valea Cetății în 1958 şi au publicat descrierea şi schiţa peşterii, indicând o lungime a acesteia de 270 m.
În 1981, o echipă a clubului de speologie „Emil Racoviţă” din Bucureşti topografiază 857 m dispuşi pe 36 m denivelare.
În 1988 şi 1989 se mai adaugă 63 m, respectiv 38 m, cu o denivelare de 38,5 m şi o dezvoltare de 958 m. De la această dată, peștera a suferit un continuu proces de distrugere, datorat accesului necontrolat a diverșilor vizitatori.
Procesul de deteriorare a formațiunilor rămase neatinse a fost din fericire stopat, începându-se demersurile pentru amenajarea peșterii prin folosirea de tehnologie de ultimă generație. Peștera a fost deschisă spre vizitare de către public în decembrie 2010 dupa o muncă titanică de restaurare și amenajare.


Peştera se încadrează în categoria cavităţilor cu ventilaţie unidirecţională. Sensul curentului de aer se inversează în funcţie de sezon: ascendent în regim de iarnă şi descendent în regim de vară. În sezonul rece este prezent un curent mai slab şi de sens contrar cu cel principal, înregistrat în zona cotei –34,8 m; acolo unde se produce o reducere bruscă şi esenţială a secţiunii galeriei. Membrii Clubului de Speologie “Emil Racoviţă” Bucureşti au constatat în timpul monitorizării derulate, că în condiţiile unei zile ploioase şi a unei cavităţi cu două deschideri aflate la 3.515 m denivelare una de alta, în iulie 1989 acest parametru climatologic era cuprins între 90 şi 95%, în subteran încadrându-se în valori aşteptate pentru o cavitate cu ventilaţie unidirecţională.

În trei sectoare ale peşterii, la intrare, în sectorul destinat turismului de masă şi în sectorul destinat turismului speologic specializat, au fost montate data logger-e pentru monitorizarea continuă a temperaturii şi umidităţii relative. Se va monitoriza de asemenea şi concentraţia de CO2 din peşteră. Datele obţinute vor fi corelate cu numărul de vizitatori şi frecvenţa vizitelor, pentru a evalua impactul turistic asupra mediului subteran.

În interiorul peşterii, datorită degradării la care a fost supusă aceasta în ultimele decenii, mai pot fi întâlniţi doar liliecii. Abundenţa şi diversitatea acestora este scăzută. În prezent a fost semnalată o singură specie.

Prețul de vizitare este de 15 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii. Pentru grupuri, tarifele sunt mai mici (12 lei pentru adulți, 7 lei pentru copii). Prețul de intrare la concertul de jazz organizat în fiecare sâmbătă costă 40 de lei.

distribuie

Evenimente următoare în Brașov

Evenimentele din Brașov vor fi disponibile în curând.

Recomandări în Brașov

Recomandările din Brașov vor fi disponibile în curând.

Cazare în regim hotelier

metropola.info