Pur și simplu au mutat satul mai spre munte, ducându-l mai departe de mâna autorităţilor. Ceea ce se-ntâmplă astăzi în apropiere de Șinca Veche, pe dealul Pleșu, se leagă de numele doamnei Maria Bâgiu.
Impresionată de ce a descoperit aici, a înfiinţat Fundaţia ortodox-culturală „Maica Sfântă Bucuria-Neașteptată“ și a început un proiect care are ca scop restaurarea Mănăstirii rupestre și crearea unui așezământ istoric cultural ortodox. În decembrie 2006 a fost așezat un schit cu hramul „Nașterea Maicii Domnului“. Paraclisul schitului a fost înzestrat cu hramul „Sfântul Nectarie de la Eghina, căci aici au fost adăpostite și fragmente din moaștele Sfântului.

Mănăstirea Rupestră de la Şinca Veche este monument unic în Transilvania prin scobirea în gresie a două biserici alăturate şi a anexelor lor, dar mai ales prin turla săpată în piatră de jos în sus.

Turla, înaltă de 10,5 metri, deschisă în partea de sus cu o lunetă face legătura de taină între bisericile de sub pământ şi cer. Înscrisuri din anul 1204 atestă faptul că Mănăstirea Rupestră a avut o obşte monahală formată din călugări. În 1762, în timpul prigoanei generalului Buccow în peştera din Dealul Pleşu s-au refugiat călugări care au trăit şi au slujit aici.