Muzeul memorial a fost amenajat în fosta locuinţă a omului de cultură. Casa memorială Sextil Puşcariu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bran Moeciu, obiectiv pe care nu ar trebui să-l rataţi dacă vă aflaţi în apropiere.
A studiat liceul la Braşov, iar ulterior a fost student şi doctorand în Germania şi Franţa. A devenit profesor extraordinar începând din anul 1906 a fost titularul catedrei de limbă şi literatură română timp de zece ani şi decanul Facultăţii de Filosofie din Cernăuţi. 
A iniţiat publicaţia Glasul Bucovinei În primăvara lui 1919 i s-a pferit postul de ministru al Bucovinei la Bucureşti, dar  a refuzat, preferând să rămână un om de ştiinţă. A fost şi primul rector român al Universităţii din Cluj şi a pus temelia primului Muzel al Linbii Române. A scris peste 400 de lucrări şi a fost memebru al Academiei Române. 
Puşcariu a fost şi un susţinător al mişcării legionare. Odată cu venirea comuniştilor la putere a fost persecutat şi deşi familia regală i-a oferit posibilitatea să fugă din ţară, Şextil Puşcariu a refuzat.Sextil Puşcariu a trăit la Bran într-o casă simplă, care acum poate fi vizitată. Este sitaută chiar încetrul staţiunii. Sextil Puşcariu a şi murit la Braşv în 1948.