BrașovÎmprejurimi

Aceasta reclamă se va închide în secunde. Click AICI pentru a accesa instant pagina dorită.
Aceasta reclamă se va închide în secunde. Click AICI pentru a accesa instant pagina dorită.
Aceasta reclamă se va închide în secunde. Click AICI pentru a accesa instant pagina dorită.

Nunta lui Figaro | Operă de W.A. Mozart

După Salonul Muzical al Operei de luni, când i-am spus „Bun găsit, domnule Mozart!”, chiar de aniversarea nașterii lui W.A. Mozart, sâmbătă, 1 februarie 2020, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm la o altă capodoperă scrisă de genialul compozitor austriac: „Nunta lui Figaro”. 
„Nunta lui Figaro” este o operă plină de contraste, cu arii melodioase, care la rândul lor evoluează dintr-un cântec liniștit într-o explozie sonoră fulminantă. Libretul  a fost scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, care a fost inspirat de comedia lui Pierre Caron de Beaumarchais - La folle journée ou Le mariage de Figaro. Premiera operei a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena, cu Mozart însuşi ca dirijor. „Nunta lui Figaro” s-a reluat un an mai târziu, la Praga, unde s-a bucurat de un triumf răsunător.
Preț bilete: 45 lei – în sală; 35 lei – la balcon lateral pentru elevi, studenți, pensionari 
Acţiunea operei se petrece în castelul Contelui Almaviva, în Sevilla, în secolul al XVIII-lea. Desfăşurarea din „Nunta lui Figaro” este un lung şir de quiproquo-uri neprevăzute şi răsturnări de situaţie care fac din această operă o comedie spumoasă şi de succes. Contele Almaviva, săturat de anii de căsnicie cu Rosina, îi face avansuri menajerei Susanna, iubita lui Figaro. Contele vrea să împiedice căsătoria celor doi şi încearcă toate şiretlicurile. Încurcăturile se ţin lanţ, Rosina îi joacă şi ea o festă soţului pentru ca, în final, Contele Almaviva să-i ceară iertare în faţa tuturor, iar Figaro şi Susanna să îşi redobândească încrederea şi fericirea.
În distribuția spectacolului de sâmbătă îi vom găsi pe artiștii: Adrian Mărcan - Contele Almaviva, Anda Pop - Contesa, Lăcrămioara Schuller - Susanna, Lorand Cristian - Figaro, Corina Purcărea (invitată) - Cherubino, Cristina Roșu - Marcelina, Ștefan Schuller - Doctorul Bartolo, Cristian Dicu - Don Basilio, Alina Ichim - Barbarina, Aurel Aron - Don Curzio, Paul Tomescu - Antonio, Andromeda Nemeș și Mariana Tomescu - Două fete tinere. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistică a spectacolului este semnată de Carmen Dobrescu, iar scenografia și costumele de Rodica Garștea. Asistent regie: Anda Pop. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Regie scenă: Silvia Papadopoulos. 
Aceasta reclamă se va închide în secunde. Click AICI pentru a accesa instant pagina dorită.

Biserica fortificată din Ghimbav

GHIMBAV
Str. Morii nr. 70
localizare cu Google Maps

Biserica fortificată de la Ghimbav este singura biserică fortificată de rit evanghelic din Transilvania, pictată în intregime la interior cu motive florale şi mai puțin religioase. Culorile folosite pentru interiorul bisericii sunt foarte vii şi pline de viată, transmițȃnd o stare de sărbătoare.

Harta Metropola

Albume foto

6 imagini

Biserica Ghimbav

Biserica Ghimbav

Biserica şi clopotnița sunt construite în jurul anului 1300 ca o bazilică trinavata, cu un cor în zona de est, o sacristie la nord şi un turn masiv construit în partea de vest. În sec. al XV-lea se ridică în jurul bisericii un zid de incintă din piatră şi cărămidă şi un sanț cu apă de jur împrejurul lui. În urma invaziei tucesti din 1658 se reconstruieste biserica fortificată în forma actuală, în momentul respectiv fiind şi singura biserică fortificată din sud-estul Transilvaniei.

Altarul este contruit în sec. al XIX-lea in stil neoclasic, din lemn sculptat şi vopsit. Este realizat pe trei planuri.  Planul superior este înconjurat de un nimb de raze pe care stă scris Gott, iar de-o parte şi de alta a inscripției sunt pictați doi ingeri care se roagă. În al doilea plan, care este situat în centrul altarului, se află Iisus înconjurat de un nimb auriu în momentul înăltării la Cer. Ultimul plan reprezintă Pămȃntul simbolizat printr-o parte dintr-o sferă de culoare neagră.

În altar se găsesc băncile unde stăteau Juzii, persoanele importante ale orasului, clericii de rang inalt, precum şi copiii neconfirmați după ringul evanghelic ai bisericii. Acestia, la vȃrsta de 14 ani, cȃnd primeau confirmarea, ocupau loc în ultimele rȃnduri de pe partea laterală de sud a bisericii, urmȃnd să avanseze spre locurile din faţă pe măsură ce înaintau în vȃrstă.  După ce se însurau aveau dreptul să ocupe locurile din spate de pe rȃndul de bănci din dreapta, aflate pe centrul navei principale a bisericii. Şi pentru fete, femei tinere şi în vȃrstă se aplica aceeasi regulă de aşezare în biserică, însă pe partea de nord a navei principale.

Amvonul este bogat sculptat, acoperit în față cu o pȃnză de aceeaşi culoare cu cea de pe altar. Un lucru interesant de ştiut este acela că aceste pȃnze erau țesute de mană şi erau de culori diferite, fiecare culoare reprezentȃnd un anumit eveniment ce urma să aiba loc în cadrul bisericii. De exemplu, pȃnzele albe erau folosite pentru sărbătorile religioase importante, cele negre la inmormantări, cele mov la ocazii deosebite, iar cele verzi pentru zilele obisnuite. Orga bisericii datează din sec. al XVII-lea si a fost realizat de un meşter din Brasov, ale cărei foale fiind actionațe electric în prezent.

La turnul bisericii şi clopotniță se pot ajunge din afara bisericii, urcand pe o scară din piatră, apoi printr-o uşă pătrunzi în turnul propriu-zis. Pentru a admira panorama Ghimbavlui se poate urca mai sus pe nişte scări din lemn ajungȃnd într-o încăpere unde există şi cele patru clopote mari montate între anii 1923-1928. Tot aici se mai află si clopotul mic sau asa-numitul clopot al şcolarilor construit în sec. al XVI-lea, care era folosit pentru a anunța începerea cursurilor.

Biserica din Ghimbav, precum şi cele din Hărman si Râşnov  găzduiesc anual Festivalul Musica Barcensis, în cadrul căreia se susțin concerte de muzică sacră, de orgă, vocal-instrumentală și camerală.

distribuie

Evenimente următoare în Brașov

Evenimentele din Brașov vor fi disponibile în curând.

Recomandări în Brașov

Recomandările din Brașov vor fi disponibile în curând.

Cazare în regim hotelier

metropola.info