O parte dintre vechile decoraţii au fost plantate pe faţada de vest, unde pot fi astăzi văzute, stârnind mirarea celor nu înţeleg de unde au ajuns acolo şi ce semnificaţie ar avea. Turnul clopotniţă este produsul unor restaurări şi construcţii târzii (sec. XIX), din vremea când i s-a adăugat şi ciudata sacristie de la sudul corului.
La răscrucea din centrul satului Cața se găsește biserica fortificată evanghelică a comunității săsești din localitate. Biserica poartă hramul Sfântului Nicolae, ea fiind construită ca bazilică în stil romanic în secolul al XIII-lea. Ansamblul fortificat are prevăzute două incinte poligonale fortificate la o distanță de două secole. Cea interioară a fost datată în secolul al XV-lea și cealaltă în secolul al XVII-lea. La sfârșitul secolului al XV-lea, biserica a fost reconstruită cu structuri fortificate de apărare. Turnul vestic s-a prăbușit în anul 1894, el nefiind reconstruit. Altarul a fost datat în 1894, mobila în secolul al XIX-lea, orga în 1803 și amvonul în 1864.[2]
Astăzi este conservat un turn pentagonal care are patru etaje. Pe acest turn care străjuiește intrarea, este inscripționat un text din secolul al XVII-lea: "O felices vos qui in pace de beilo ei in beilo de pace congitas" (Fericiți voi care vă gândiți în timp de pace la război și în timp de război la pace). Mai există de asemenea în ziua de astăzi și un Turn al Slăninei. Biserica fortificată a avut două ziduri de apărare întărite cu turnuri. Astăzi mai există, în total, trei turnuri în interiorul zidului precum și un turn cu amprentă pentagonală aflat în exteriorul incintei.