Răvășitul oilor un vechi obicei pastoral în Romania! turmele de oi se întorc acasă, de la munte pentru iernat ! prilej de distracție și voie bună, mâncare tradițională, bulz, pastramă, must, muzică și dans ... după un an de muncă grea ...
La sfărșitul lui septembrie odată cu vremea rece bârsanele îngrășate sunt coborate de la munte. Le așteaptă stăpânii nerăbdători să le revadă întregi, sănătoase și să-și ia porția de brânză. Coborârea sau răvășitul oilor încheie într-un mod gustos anul pastoral. E o tradiție seculară valorificată din punct de vedere turistic, mai ales pentru că ofera imagini mioritice și mâncare tradițională, plus râuri de muzici, ca și de bulzuri, pastrame, brânzeturi și must.
La Bran serbarea se mută cu fast pe Platoul Reginei, la poalele castelului, locul unde s-a găsit caseta în care se odihnește inima reginei Maria. Meniul sărbătorii conține obligatoriu dansuri pe cântece populare, toate dupa ce musafirii și localnicii își pun încărcătura de bulz “geto-dacic”, pastrame și felurite brânze intens mirositoare în burți. Brânzeturile sunt reginele unei expoziții de măestrie culinară, zona de la poalele Bucegilor având o producție mare de lactate. Brânză la cetină, la coșulet, burduf, toate sortimentele specifice sunt expuse de producători, cei care pe lângă turiști asistă la răvășirea oilor. Obiceiul răvășirii vine în încheierea măsurișului laptelui care are loc în primăvară. Atunci fiecare proprietar de oi/vaci află câtă brânză i se cuvine în toamnă. Tot acum aveți ocazia să admirați și cumpărați obiectele aduse aici de meșteri populari din întreaga Românie. De la ouă încondeiate și până la obiecte vestimentare, paleta e extrem de variată, ca și programul evenimentelor și cel al obiectivelor.