Faschingul este o sărbătoare populară ce marcheaza trecerea de la iarnă la primăvară. Tinerii pleacă prin sat, costumaţi în mire şi mireasă, preot, ţigani şi ţigănci, sperietori, mergând în fruntea căruţei în care se află soba pe care se pregătesc clătite. Cu această ocazie, întregul sat este invitat la balul mascat, care se organizează în aceeaşi seară. Aici, toată lumea vine îmbrăcată în cele mai trăsnite costume, iar petrecerea durează până în zori, cu muzică, dans şi concursuri. 
Oamenii aşteaptă pe la porşile caselor sosirea caravanei. Băieţii costumaţi pregătesc clătite, pe care le împart apoi oamenilor întâlniţi pe drum. Clătita are, astfel, rolul unei invitaţii la balul mascat din aceeaşi seară. Mascaţii se opresc pe la casele din Prejmer, încingând o horă pe cinste, în care îi antrenează şi pe săteni. 
Pe drum, fetele neatente sunt furate şi "adunate" într-o căruţă, putând fi răscumpărate cu tot felul de produse. Tinerii nu se sfiesc să facă demonstraţii de îndemânare. La balul mascat se dansează, sunt concursuri, se servesc mâncăruri săseşti, precum şi… clătite.