BrașovAtracții turistice

Aceasta reclamă se va închide în secunde. Click AICI pentru a accesa instant pagina dorită.
Aceasta reclamă se va închide în secunde. Click AICI pentru a accesa instant pagina dorită.
Aceasta reclamă se va închide în secunde. Click AICI pentru a accesa instant pagina dorită.

Nunta lui Figaro | Operă de W.A. Mozart

După Salonul Muzical al Operei de luni, când i-am spus „Bun găsit, domnule Mozart!”, chiar de aniversarea nașterii lui W.A. Mozart, sâmbătă, 1 februarie 2020, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm la o altă capodoperă scrisă de genialul compozitor austriac: „Nunta lui Figaro”. 
„Nunta lui Figaro” este o operă plină de contraste, cu arii melodioase, care la rândul lor evoluează dintr-un cântec liniștit într-o explozie sonoră fulminantă. Libretul  a fost scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, care a fost inspirat de comedia lui Pierre Caron de Beaumarchais - La folle journée ou Le mariage de Figaro. Premiera operei a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena, cu Mozart însuşi ca dirijor. „Nunta lui Figaro” s-a reluat un an mai târziu, la Praga, unde s-a bucurat de un triumf răsunător.
Preț bilete: 45 lei – în sală; 35 lei – la balcon lateral pentru elevi, studenți, pensionari 
Acţiunea operei se petrece în castelul Contelui Almaviva, în Sevilla, în secolul al XVIII-lea. Desfăşurarea din „Nunta lui Figaro” este un lung şir de quiproquo-uri neprevăzute şi răsturnări de situaţie care fac din această operă o comedie spumoasă şi de succes. Contele Almaviva, săturat de anii de căsnicie cu Rosina, îi face avansuri menajerei Susanna, iubita lui Figaro. Contele vrea să împiedice căsătoria celor doi şi încearcă toate şiretlicurile. Încurcăturile se ţin lanţ, Rosina îi joacă şi ea o festă soţului pentru ca, în final, Contele Almaviva să-i ceară iertare în faţa tuturor, iar Figaro şi Susanna să îşi redobândească încrederea şi fericirea.
În distribuția spectacolului de sâmbătă îi vom găsi pe artiștii: Adrian Mărcan - Contele Almaviva, Anda Pop - Contesa, Lăcrămioara Schuller - Susanna, Lorand Cristian - Figaro, Corina Purcărea (invitată) - Cherubino, Cristina Roșu - Marcelina, Ștefan Schuller - Doctorul Bartolo, Cristian Dicu - Don Basilio, Alina Ichim - Barbarina, Aurel Aron - Don Curzio, Paul Tomescu - Antonio, Andromeda Nemeș și Mariana Tomescu - Două fete tinere. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistică a spectacolului este semnată de Carmen Dobrescu, iar scenografia și costumele de Rodica Garștea. Asistent regie: Anda Pop. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Regie scenă: Silvia Papadopoulos. 
Aceasta reclamă se va închide în secunde. Click AICI pentru a accesa instant pagina dorită.

Turnul Negru

BRAȘOV
Calea Poienii (zona Centrul istoric)
localizare cu Google Maps

Amplasat chiar pe o stâncă ce iese din deal, Turnul Negru îi oferea acesta un adevărat statut de apărare. Având o înălțime de 11 metri și turnul dispune de guri de tracere împărțite pe trei niveluri dar și posturi de supraveghere aflate chiar la nivelul acoperișului construit cu vârf ascuțit. Turnul era cu atât mai special cu cât legătura între el și fortificație se făcea printr-un pod mobil care ajungea la Bastionul Fierarilor, situat în apropiere.

Harta Metropola

Albume foto

4 imagini
 Turnul Negru din Brașov domina Șcheii cu dimensiunile sale, el trebuind sã împiedice apropierea dușmanilor de zidurile orașului, care aici erau la mai puțin de 5 m de stâncã (abia în 1819 - 1820 trecerea a fost lãrgitã).

Ocupând o suprafațã de 50 mp, turnul are 11 m în înãlțime, iar zidurile sale mãsoarã la bazã 2 m grosime. Prezintã șase goluri de tragere pe fiecare fațã a sa, dispuse pe trei rânduri de atac. În interior are trei galerii etajate și, mai demult, turnul poseda un sistem de legãturã cu Cetatea printr-un pod mobil ce se lãsa pânã la Bastionul Fierarilor.

Turnul dateazã din secolul xv, fiind construit concomitent cu Turnul Alb. Totuși, prima mențiune documentarã a turnului dateazã din 1541.

Acoperișul inițial nu se mai pãstreazã, fiind distrus de trãznet, la 23 iulie 1559, și de incendiul din 1689 - care au înegrit zidurile turnului și i-a dat denumirea de azi. A mai fost distrus de trãznet în 1696, dar a fost refãcut, așa cum ne aratã o stampã din 1735.
În timpul epidemiei de ciumã din 1756, se pare cã Turnul Negru a fost folosit ultima datã ca adãpost și punct de pazã pentru paznicii cordonului sanitar din jurul orașului.

În caz de primejdie, un lanț gros de fier între stâncã și bastion oprea comunicația cu Dupãzidurile de Jos. Acoperișul, existent încã la 1796, datoritã vitregiilor timpului, a fãcut la 1827 obiectul unei cereri de restaurare, dar, întrucât nu aducea venituri orașului, cererea nu a fost aprobatã. Abia în 1900 s-a pus problema restaurãrii monumentului, efectuându-se o consolidare a zidurilor la partea lor superioarã în anul 1901. În noaptea de 3 spre 4 iulie 1991, zidul sudic al turnului s-a prãbușit dupã o ploaie torențialã. Restaurarea a avut loc însã de abia în 1996. Astãzi deține un punct muzeal.

Preț intrare : Adulţi: 7 lei ; Preşcolari, elevi, studenţi: 1.5 lei ; Pensionari: 4 lei ; Persoane cu handicap: gratuit.
Orar de vizită : Marţi - Duminică: 10:00 și 18:00.

Taxa foto: 25 lei
Taxa video: 35 lei
 

distribuie

Evenimente următoare în Brașov

Evenimentele din Brașov vor fi disponibile în curând.

Recomandări în Brașov

Recomandările din Brașov vor fi disponibile în curând.

Cazare în regim hotelier

metropola.info