Datând din 1292, plecând de la o cruce de lemn, în anul 1495 Biserica Sfântul Nicolae a început să fie reconstruită din piatră de către oamenii din Braşov, cu ajutorul domnitorilor Țării Românești Vlad Călugărul, Neagoe Basarab şi Petru Cercel, ajungând la dimensiunile impresionante din prezent, ce domină Şcheii Brașovului.

Ridicată inițial în stil gotic, biserica a suferit diverse transformări în stil baroc iar in secolul al XVIII-lea i s-au adaugat o serie de paraclise și un pridvor şi a fost renovată în perioada interbelică. Considerată de mulţi ca fiind cea mai frumoasă Biserică din Braşov, de-a lungul timpului a primit numeroase danii şi daruri valoroase de la nobili, domni şi chiar de la împărăteasa Rusiei, Elisabeta. Biserica deţine o bibliotecă impresionantă şi o arhivă bogată, conţinând aproximativ 4000 de cărţi vechi şi peste 30.000 de documente. Foarte interesante şi pline de simboluri sunt considerate multe dintre picturile din aceasta biserică, unele dintre ele fiind chiar interzise accesului public – picturi unice în lume despre care se spune că ar conţine mesaje despre Apocalipsă, fresce ale căror simboluri nu au fost descifrate până azi, scene biblice considerate atipice.

În cimitirul bisericii sunt îngropate personalități importante printre care Nicolae Titulescu, unul dintre marii oameni politici ai României interbelice, fost ministru de externe şi fost Preşedinte al Ligii Naţiunilor de la Geneva (1930-1931), funcţie în care s-a făcut remarcat pentru activitatea sa dedicată păcii şi securităţii europene: "Întreagă politică externă pe care am urmat … n-a avut decât acest țel: nu de a pregăti războiul, ci de a pregăti o rețea de alianțe de așa fel încât războiul să devină imposibil".