Turul diferitelor turnuri ale diferitelor monumente

29 vizualizări Adauga la favorite

Bastionul Postavarilor, punctul cel mai puternic de apărare a cetății Brașovului, cu forma sa de elipsă, este situat pe colțul nord-estic al cetății. Având o grosime a zidurilor de 2 metri, înălțimea de 20 metri și diametrul de 16 metri, bastionul a fost în posesia breslei aurarilor în jurul anilor 1450-1455, urmând ca în anul 1640 să fie încredințat breslei postăvarilor.

Bastionul Postăvarilor adapostește primul muzeu virtual din România, care prezintă turiștilor, prin intermediul galeriilor multi-touch, momente din istoria bastionului și a Brașovului. Acest gen de expoziție virtuală este prima galerie digitală din România, funcționarea ei fiind asigurată pe cele 3 din 4 etaje ale bastionului. Obiectele electronice instalate pe cele 3 nivele ale galeriei digitale conțin trei mese și 13 șevalete multi-touch. Astfel, obiectivul principal este inserarea galeriei în arhitectura bastionului prin cuplarea ideii de spațiu al viitorului cu imaginea clasică a atelierului de pictură. Dispozitivele multi-touch oferă posibilitatea vizitatorilor de a vedea turnurile diferitelor monumente ale orașului, precum Biserica Neagră, Prima Școală Românească, Casa Sfatului, Bastionul Graft, Turnul Alb, Turnul Negru sau zona Scheii Brașovului. Principalul punct de atracție al galeriei este reprezentat de două gigapanorame instalate pe mesele multi-touch. Prin intermediul acestora, este prezentat Brașovul văzut de pe Tâmpa, surprinzând cele mai mici detalii ale orașului. Doar printr-o atingere suavă a ecranului, orașul Brașov poate fi ușor explorat. Muzeul a creat și un spațiu special dedicat părinților care vin însoțiți de copii, astfel că Bastionul Postăvarilor oferă micuților posibilitatea de a descoperi, pe una din cele trei mesele multi-touch sau pe câteva dintre șevalete, imagini ce simbolizeză Brașovul. Nu numai imaginile îi vor impresiona pe prichindei, dar și sunetele pe care se presupune că le facea armata pe durata luptelor de apărare a cetății. Nu mare le va fi mirarea copilașilor să audă, din cei șase cilindrii sonori montați în bastion, recreerea sunetelor perioadei de atunci. Orice latură a istoriei dorește turistul să o exploreze, va putea face acest lucru fără a incomoda câtuși de puțin pe ceilalți turiști, și asta datorită faptului că fiecare șevalet este dispus cu propriul lui sistem audio guide. Acest lucru a fost posibil prin folosirea unui SoundTube de forma unei umbrele, dispozitiv care dispersează sunetul doar înspre persoana ce se afla în fața șevaletului multi-touch. Dezvoltarea economică continuă a cetății s-a datorat în mare măsură cantităților impresionante de postav cerute de domnitorii Țărilor Române. Datorită restaurărilor și renovarilor la care a fost supus monumentul, în prezent, un obiectiv ce trebuie bifat pe lista locațiilor de vizitat în orașul Brașov este Bastionul Postăvarilor.

Bastionul Graft, pe sub care curge apa canalului cu acelaşi nume, se sprijină pe baza dealului Warthe, având în apropiere două turnuri exterioare, pază şi supraveghere – Turnul Alb şi Turnul Negru. Construit probabil în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, cândva după 1562, bastionul avea menirea de a întări acest sector, cu foc ce se putea executa atât înspre vest, către Bastionul Fierarilor, cât şi spre nord, către cel al Curelarilor, asupra atacatorilor ce ar fi reuşit să treacă de cele două turnuri ce dominau oraşul. În secolul al XVI-lea zidul de nord-vest al cetății este dublat de încă un zid exterior. Tot atunci au fost captate apele care veneau din Șchei într-un canal (pe germană Graft), care curgea la poalele zidului nou construit. Bastionul Graft a fost proiectat așadar ca o punte peste canal. El avea la bază o grosime de circa 4 metri și era structurat pe două etaje și un pod, dotate cu goluri de tragere și guri de păcură păstrate până astăzi. Accesul spre Turnul Alb era asigurat printr-un pod care urca panta pana in dreptul intrarii in Turnul Alb de unde aparatorii coborau o scara pentru a permite intrarea in turn.

Bastionul Țesătorilor, ocupă o suprafață de 1.616 mp. Zidurile sale au o grosime cuprinsă între 4 m la bază și 1 m la cel de-al patrulea nivel al construcției. Construit de către breasla țesătorilor, pe patru nivele, cu goluri de tragere, guri de păcură și cu două turnuri de strajă, bastionul are o arhitectură unică în sud-estul Europei. Fiind cruțat de marele incendiu de la 1689, se păstrează în forma sa originală. Cele dintâi lucrări de construcție au avut loc între 1421 și 1436, fiind ridicate primele două nivele. În anul 1522 a fost atestat documentar. Între 1570 și 1573 a fost ridicat cel de-al treilea etaj, iar între 1750 și 1910 au fost executate importante lucrări de restaurare, după ce bastionul se prăbușise parțial în 1701. În 1908, după ce a slujit mult timp numai ca depozit, bastionul a căpătat clădirea adiacentă (sediul breslei), și, din ce în ce mai mult, este folosit pentru petreceri și mai ales concerte de operă, datorită extraordinarelor calități acustice de care dă dovadă. În 1950, în interiorul bastionului s-a amenajat Muzeul Țării Bârsei, în care este expusă macheta vechii cetăți a Brașovului și a Șcheiului așa cum arăta la sfârșitul secolului al XVII-lea, precum și arme și produse ale breslei țesătorilor.

Brasov

Din aceeași categorie

Valea Zimbrilor
Atracţia principală a regiunii şi obiectivul cu care majoritatea asociază Vama Buzăului este Rezervaţia Naturală Valea Zimbrilor din satul Acriş. Rezervaţia a fost înfiinţată în noiembrie 2008, pornind cu 5 exemplare donate din Austria, Elveţia şi Italia. 
Detalii Adauga la favorite
Apr.-Sept 9.00-20.00 și Iarna 9.00 - 18.00
Vama Buzăului
Peștera Liliecilor
Peștera cu lilieci este localizată în satul Peștera, la 5km de comuna Moeciu, pe versantul estic al dealului Bisericii, în partea de nord-vest a platformei Branului și la o altitudine de 950 m. Accesul în peșteră se face printr-un culoar îngust după care se ajunge într-o grotă,...
Detalii Adauga la favorite
Moieciu de Jos
Traseu Măgura Branului
Traseu:  Castelul Bran - Vf. Măgura Mare (1375m) - Șaua Măgura - Vf. Prislopului - Fântâna lui Botorog – Zărnești Marcaj: Bandă Roșie
Detalii Adauga la favorite