Traseu de o zi pe Șaua Tâmpei și Vârful Tâmpa

28 vizualizări Adauga la favorite

Traseu: Brașov - Șaua Tâmpei - Vârful Tâmpa (960m) – retur
2h - 4,4km
Marcaj: Bandă Albastră până în Șaua Tâmpei, apoi Triunghi Galben până pe vârf

“Pe vremuri, Tâmpa mi se părea un deal ce străjuiește orașul și cam atât. Mă uitam la el, uneori îi observam schimbările datorate anotimpurilor, alteori îi căutam umbra. Dar nu-mi puneam întrebări legate de ce mi-ar putea oferi. Noroc că am mai crescut și m-am mai deșteptat, căci Tâmpa este și va rămâne „grădina” mea preferată din Brașov. Urc pe Tâmpa de câte ori mi se face dor de natură și timpul nu-mi permite să plec la drum mai lung. În jumătate de oră sunt în Șaua Tâmpei, locul meu preferat, unde de obicei mă opresc și beau un ceai sau o cafea din termos. Alteori, când am mai mult timp, urc până pe vârf, de unde orașul se vede spectaculos.”

https://scriupedrum.ro/5-drumetii-montane-de-o-zi-toamna-din-brasov

Centrul Brașovului văzut de pe Muntele Tâmpa

Traseul începe în imediata apropiere a Bastionului Țesătorilor, pe Aleea de sub Tâmpa, și urcă ușor până într-o poieniță cu vedere spre cartierul Schei. De acolo începe un urcuș mai susținut în prima parte, apoi pe serpentine, până în Șaua Tâmpei. Marcajul pe această bucată este Bandă Albastră. Din Șaua Tâmpei traseul se continuă pe Triunghi Galben până pe Vârful Tâmpa (960 m). Dacă nu doriți să vă întoarceți pe același drum, există alternative. Pentru cei care nu beneficiază de prea mult timp, telecabina poate fi o variantă bună. De marți până duminică, telecabina urcă și coboară în intervalul orar 9:30 – 17:00. Alte două opțiuni de coborâre pe propriile picioare ar fi pe Drumul Serpentinelor (chiar sub telecabină), pe marcaj Triunghi Roșu, sau pe la Treptele lui Gabony, pe Triunghi Galben, pe un traseu ce urmează muchia Tâmpei spre nord. Această ultimă variantă durează mai mult și necesită genunchi fără probleme sau dureri.

Excursia pe Tâmpa e accesibilă oricui, durează puțin și oferă ochiului linii ale orizontului interesante. Centrul Vechi al orașului, cartierul Șchei, dar și munți din apropierea Brașovului – Piatra Craiului, Piatra Mare, Postăvaru – pot fi admirați într-o zi cu vreme bună. În plus, traseul poate fi făcut în orice anotimp, deși cel și cel mai frumos mie tot toamna mi se pare.

Brasov

Din aceeași categorie

Poiana Narciselor
Poiana Narciselor, este cea mai mare de acest fel din Europa, un loc deosebit din județul Brașov în care există milioane de narcise, fiind o rezervație naturală, protejată și de interes național.
Detalii Adauga la favorite
Sat Vad
Restaurant Plaiul Foii
Restaurantul Plaiul Foii primește până la 70 de oaspeți. Meniul tradițional, cu influențe vânătorești vă stă la dispoziție, începând din zorii zilei, când bucătarii noștrii pregătesc de zor micul dejun. După ora 11, zumzetul orei prânzului începe să își facă prezența, iar...
Detalii Adauga la favorite
Mănăstirea Brâncoveanu
Clădită la poalele Munţilor Făgăraş, pe Valea râului Sâmbăta, Mănăstirea Brâncoveanu sau Mănăstirea “Sâmbăta” a devenit un important loc de pelerinaj şi de reculegere, în jurul căruia s-a dezvoltat uimitor complexul Sâmbăta de Sus.
Detalii Adauga la favorite
Peștera Liliecilor
Peștera cu lilieci este localizată în satul Peștera, la 5km de comuna Moeciu, pe versantul estic al dealului Bisericii, în partea de nord-vest a platformei Branului și la o altitudine de 950 m. Accesul în peșteră se face printr-un culoar îngust după care se ajunge într-o grotă,...
Detalii Adauga la favorite
Moieciu de Jos