Plaiul Foii

74 vizualizări Adauga la favorite

Plaiul Foii este o zonă deosebită situată la poalele masivului Piatra Craiului, la doar 12 kilometri de orașul Zărnești. Această locație pitorească este încărcată de istorie și peisaje spectaculoase care îmbină armonios elemente geologice, climatice, floră și faună pentru a crea un peisaj unic și diversificat.

Această regiune a fost recunoscută pentru prima dată în 1938, când s-a înființat Rezervația Naturală Piatra Craiului, acoperind o suprafață inițială de 440 de hectare. Această decizie a fost luată datorită caracterului unic al masivului, care găzduiește specii rare de plante, cum ar fi Diantus Callizonus sau Leontopodium Alpinum, și datorită peisajului său deosebit de frumos. Masivul Piatra Craiului este compus în principal din calcare și conglomerate mezozoice și găzduiește peste 200 de pesteri și avene, făcându-l o destinație interesantă pentru iubitorii de speologie.

Zona Plaiul Foii este cunoscută pentru biodiversitatea sa extraordinară și pentru prezența unor animale sălbatice precum lupi, urși, râși, porci mistreți, cerbi, capre negre, diverse specii de păsări și plante rare. Această bogăție naturală a determinat începerea în anul 1993 a unui proiect internațional de cercetare cunoscut sub numele de "Proiectul Carnivore Mari din Carpați."

Pe lângă frumusețea peisajului și bogăția naturală, Plaiul Foii a fost ales ca loc de filmare pentru diverse producții cinematografice, inclusiv filme celebre precum "Cold Mountain," "Drumul Oaselor," "Columna," și "Dacii."

În ceea ce privește obiectivele turistice din Plaiul Foii, menționăm "Colțul Chiliilor," o biserică cunoscută sub numele de "Biserica de sub stâncă din Masivul Piatra Craiului", care are o semnificație specială și este considerată un loc sfânt. În plus, puteți explora Prăpăstiile Zărneștiului, un canion îngust care oferă acces către Platoul Magura, Cabana Curmătura și Munții Piatra Craiului. Sanctuarul Libearty, situat în Zărnești, este prima rezervație naturală din România dedicată urșilor captivi, acoperind o suprafață de 69 de hectare. De asemenea, puteți vizita și Fântâna lui Botorog.

Pentru iubitorii de activități în aer liber, Plaiul Foii oferă o varietate de opțiuni, inclusiv tabere de vară, care includ activități precum parcurgerea unor trasee montane.

Zărnești

Din aceeași categorie