Cetatea Făgăraşului
Cetatea Făgărașului este situată chiar în centrul municipiului, se află la o distanță de: 63 km de Brașov și 73 km de Sibiu.
Este cel mai important monument al Făgărașului, unul dintre cele mai mari din țară și chiar din Europa.
Cetatea are o vechime de 650 de ani. Inițial, aceasta a fost construită din lemn, înconjurată de valuri de pământ, ca un punct de apărare în sud-estul Transilvaniei, devenind în veacurile următoare un adevărat centru de rezistenţă în faţa invadatorilor.
Complexul feudal de la Făgăraș, a cărui construcție a început la sfârșitul secolului al XIV-lea și se continuă, prin adăugări succesive, până la mijlocul secolului al XVII-lea, a fost precedat de-o fortificație din lemn, înconjurată cu un șanț și val de pământ, atestată arheologic pentru secolul al XII-lea. Această fortificație, dovada unei organizări politico-feudale autohtone voivodale, a fost distrusă la mijlocul secolului al XIII-lea, în urma unui puternic incendiu, după cum atestă vestigiile scoase la iveală prin săpăturile arheologice care au însoțit lucrările de restaurare. În secolul al XV-lea cetatea din piatră și cărămidă de la Făgăraș, care era o cetate militară de aprăre, avea o incintă patrulateră, cu patru turnuri bastioane la colțuri și un turn de avanpost de tip baricadă pe latura de est. Destinația pe care au primit-o cele 85 de încăperi ale castelului s-a putut deduce din inventarele cetății, în special cele din 1632, 1637, 1656, 1676. În timpul lui Gheorghe Rackozi I (1631-1648) au fost dublate, prin interior, zidurile exterioare de pe latura de nord și de sud, iar în spațiile create a fost aplicată umplutura de pământ, realizându-se o rezistență de 8 metri grosime. Totodată, construiește pe jumatatea nordică a laturii de est clădirea corpului de gardă, iar șantul de apărare din jurul cetății este lărgit, adâncit și umplut cu apa din Olt, devenind astfel un adevarat lac.
Cetatea reprezintă cel mai important punct turistic din zona Făgărașului, oferind o adevărată lecție de istorie prin construcția și arhitectura sa, dar și prin Muzeul Țării Făgărașului "Valer Literat" Împreună cu Biblioteca Municipală pe care aceasta le adăpostește.