Stejarul de la Mercheașa

18 vizualizări Adauga la favorite

La marginea satului Mercheaşa, pe o colină unde astăzi pasc vitele şi oile oamenilor locului, stă neclintit un stejar îmbătrânit de timp. Gorunul a fost martor al întemeierii Transilvaniei şi asta pentru că speciliştii spun că are peste 900 de ani. Un stejar obişnuit pentru a ajunge la un diametru de 70 de centimetri are nevoie de 120 de ani. Acesta are diametrul de 9,3 metri şi o înălţime de peste 21 de metri.

Trunchiul imens este cel care ne arată de fapt cât de bătrân este stejarul din Mercheaşa. Şi asta pentru că arborele are o circumferinţă de peste 9 metri şi nu poate fi înconjurat de mai puţin de 8 persoane.
Cu o asemenea vârstă milenară nu puteau să lipsească și legendele legate de acest bătrând copac. De altfel, sub „ochii” lui s-a născut Transilvania, ”țara dincolo de păduri”, s-au construit cetăți și biserici fortificate, au avut loc războaie și s-au împărțit țări și neamuri. Se spune de exemplu, că sub copacul bătrân de nouă secole numeroși domnitori ar fi pus țara la cale, profitând de umbra răcoroasă a gorunului.
 

NON STOP
Mercheaşa

Din aceeași categorie

Prăpăstiile Zărneștiului
Prăpăstiile Zărneștiului sunt un complex de canioane, chei și stânci înalte care se întind pe o lungime de aproximativ 25 de kilometri în zona Munților Piatra Craiului. Această regiune oferă o experiență naturală spectaculoasă, atrăgând turiști, drumeți și alpiniști din întreaga...
Detalii Adauga la favorite
Non stop
Zarnesti
Localitatea Fundata
Situată la altitudinea de 1304 m, Fundata este cea mai înaltă localitate din țară. Aflată la mijlocul distanței intre Bran și Rucăr, pe culoar, aceasta este străjuită de munții Bucegi și munții Piatra Craiului.
Detalii Adauga la favorite
Fundata
Satul Peștera
Aflat în Rezervația Naturală Munții Piatra Craiului, la 10 km de Bran și 40 km de Brașov, satul Peștera te va incânta negreșit! Satul Peștera se află într-o zonă pitorească, cu ulițe ce te duc pe cărări nebănuite și-n care priveliștea îți este răsfățată de crestele Munților...
Detalii Adauga la favorite
Non stop
Brasov
La Vâltori
Complexul de instalații tradiționale de prelucrare a lânii "La Vâltori" din satul Lisa, județul Brașov, reprezintă o bijuterie a tradițiilor locale și un loc fascinant pentru cei care doresc să descopere procesul de prelucrare a lânii într-un mod autentic.
Detalii Adauga la favorite
L - V: 09:00 - 18:00 / D: 09:00 - 18:00
Comuna Lisa