Satul Măgura

85 vizualizări Adauga la favorite

Satul Măgura este unul dintre puținele locuri unde mai poți să simți viața simplă și aerul puternic de munte. Așezarea este una din puținele de la noi din țară care este inclusă într-un parc național. Parcul Național Piatra Craiului, cel care are în perimetrul său și această localitate, este unul dintre cele mai cuprinzătoare parcuri din România, cunoscut pentru diversitatea reliefului și peisajele care îți taie respirația. 

„Măgură” înseamnă deal și este un bun indicator pentru modul în care satul este răsfirat pe o întindere de văi și dealuri verzi. 
Situat în comuna Moieciu, la poalele Munților Piatra Craiului și cu minunată panoramă spre Munții Bucegi, satul este ușor accesibil cu mașina dar și pe jos.
Oamenii de aici sunt simpli, sunt liniștiți și glumeți, sunt muncitori și plini de viață. Mulți dintre cei tineri lucrează în localitățile învecinate sau și-au deschis mici afaceri locale pentru turiști, însă activitatea bătrânească și tradițională este pășunatul oilor. Astfel, să nu fii surprins dacă ajungi în zonă și pe masă ți se pune tradiționalul bulz rotund cu brânză de burduf gătit pe jar sau pe sobă! Cum satul se află într-o zonă de munte, localnicii au acces la păduri de unde culeg ciuperci și fructe de pădure iar specialitățile gastronomice din zonă sunt ghebele murate, gemurile din zmeură sau fragi și zmeurata, o băutură alcoolică tare aromată. 
Ca în orice sat care se respectă, sărbătorile creștine sunt respectate cu strictețe. De Paști toată lumea merge la biserica din sat iar de Crăciun copiii merg cu colindul. De câțiva ani o profesoară de limba română din Brașov care s-a mutat în micul sat dintre munți adună copii de toate vârstele și frumos îmbrăcați, cu elemente de costum tradițional, colindă de Sărbătorile de Iarnă ulițele satului și biserica din centru. Uneori se organizează baluri la căminul cultural din sat unde sunt aduse formații de muzică populară care cântă pentru tinerii care vin din sat dar și din localitățile din zonă pentru a se distra. 
Tradițiile se păstrează și la nunți chiar dacă timpurile s-au schimbat. O nuntă tradițională durează patru zile! În prima zi, flăcăii satului merg cu o căruță să pună brazi la poarta mirelui, a miresei și a nașilor, în a doua zi este nunta propriu-zisă care ține până în zori, în ziua trei se face „Calea Mare”, o masă cu persoanele mai apropiate unde se mânâncă și se bea ce a rămas de la nuntă, iar în ultima zi familiile celor doi miri se întâlnesc din nou pentru „Tăiatul berbecului”, o masă la care se gătește berbecuț la ceaun în cinstea proaspetei familii. Și pentru că una din activitățile principale ale sătenilor este păstoritul, se celebrează în ultima sâptămână din luna septembrie „Răvășitul oilor”, întoarcerea oilor din munți toamna și divizare turmei între săteni. În apropiere, la Bran, se face anual în ultimul weekend din septembrie un festival tradițional cu mâncare, muzică și produse făcute de țărani. 
Situat la o altitudine medie de 1000 de metri, satul de munte beneficiază de o infrastructură turistică dezvoltată, o mulțime de pensiuni apărând în zonă în ultimii ani, astfel că poți să petreci aici mai multe zile de vis; musai de vizitat Vârful Măgura - cel mai înalt punct din sat și un minunat punct de belvedere asupra munților şi satelor din zonă. Alte activități pe care le poți practica aici sunt mountain-bikingul, drumețiile în Piatra Craiului sau spre satul Peștera, comuna Moieciu şi spre orașele Bran și Zărnești. Poți să practici escalada la stâncă pe platoul din Șaua Măgurii dacă ai echipamentul necesar iar dacă ești un practicant al salturilor cu parapanta poți să pornești într-o călătorie aeriană chiar de pe Vârful Măgura, un loc cunoscut printre practicații acestui sport pentru priveliștea de vis și locurile bune de aterizare. 
Dacă mergi în zonă ar trebui să ții cont de faptul că drumul nu e asfaltat și iarna este greu de parcurs cu o mașină care nu este 4x4. Un alt aspect de luat în considerare este faptul că nu vei găsi multe magazine alimentare în zonă iar cele care sunt deschise se închid devreme. Ar fi de preferat să te aprovizionezi cu tot ce ai nevoie din localitățile apropiate cum sunt Zărnești sau Bran. 
Și nu uita să te bucuri de priveliște, de liniște și de aerul curat!

Comuna Moieciu

Din aceeași categorie

Mănăstirea Bucium
Situată în apropierea pitorescului sat Bucium din județul Brașov, Mănăstirea Bucium este un simbol al credinței ortodoxe românești la poalele Munților Făgăraș. Această mănăstire reprezintă un loc de pace și spiritualitate, în care eforturile și devotamentul credincioșilor se...
Detalii Adauga la favorite
Mănăstirea Berivoii Mari
Mănăstirea Berivoi se află la 5 km de satul Recea, chiar la poalele Munîilor Făgăraș, într-un cadru natural deosebit de pitoresc. Este așezată pe Râul Berivoi, la poalele munților Făgăraș, în fundal fiind creasta cuprinsă între vârfurile Berevoescu Mare și Bratila. Această...
Detalii Adauga la favorite
Comuna Recea / Sat Berivoi
Castelul Peleș
Situat la poalele munților Bucegi, de-a lungul râului Peleș și mai sus de mănăstirea Sinaia, în locul pitoresc cunoscut ca masivul Piatra Arsă se află castelul Peleș. Clădirea a fost ridicată spre a servi drept reședință de vară a regilor României, la ordinele lui Carol I....
Detalii Adauga la favorite
Marți-Duminică: 09:15 – 17:00 Luni: închis
Sinaia - Județul Prahova
Cetatea Sighișoara
Sighișoara, „Perla Transilvaniei”, de odinioară, considerată și astăzi a fi „cea mai frumoasă cetate locuită din Europa”, își înalță turnurile semețe pe colina care domină cel mai important defileu de pe cursul mijlociu al Târnavei Mari.
Detalii Adauga la favorite