Cetatea Râșnov

392 vizualizări Adauga la favorite

Cetatea Râșnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov din județul Brașov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. 

Cetatea Râșnov controla prin poziția sa strategică accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei. Dată fiind importanța trecătorilor montane spre teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost supravegheat militar și după alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiară încredințând fortificația de la Râșnov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci. Aceștia au fost subordonați fie comitelui secuilor, fie voievodului Transilvaniei. Până la mutarea vămii de la Rucăr la Bran și construirea cetății Bran pentru protejarea vămii regale la sfârșitul secolului al XIV-lea, cetatea Râșnov era prima fortificație lângă drumul Branului, după intrarea în Transilvania.
În anul 1427 împăratul Sigismund de Luxemburg a vizitat cetatea Râșnov, pe care a trecut-o în administrarea comunității locale, căreia i-a acordat rangul de târg.

În prezent, turiștii mai pot vizita în interiorul cetății si muzeul de artă feudal, în care sunt expuse arme, unelte, galerii, mobilier de epocǎ, stampe, armuri, porturi specifice secolului, diverse fotocopii ale documentelor din acea vreme. În muzeu mai sunt expuse și cateva obiecte neobisnuite secolului nostru, și anume, o masca de tortură și un jug care folosea la transportarea prizonierilor.
În casele ocupate de vechii locuitorii ai Râșnovului, cu secole in urmă, s-au amenajat buticuri de unde turiștii pot achiziționa diferite suveniruri, pietre semi-prețioase, obiecte de artă, cǎrți în care sunt prezentate istoria si tradiția locului, etc. În centrul cetății a mai fost amenajat și un bar-terasă, unde turiștii se pot odihni după lunga plimbare printre ruine. Trebuie sǎ amintim și de tirul cu arc, unde doritorii își pot exersa priceperea și precizia.

Din aceeași categorie

Mănăstirea Brâncoveanu
Clădită la poalele Munţilor Făgăraş, pe Valea râului Sâmbăta, Mănăstirea Brâncoveanu sau Mănăstirea “Sâmbăta” a devenit un important loc de pelerinaj şi de reculegere, în jurul căruia s-a dezvoltat uimitor complexul Sâmbăta de Sus.
Detalii Adauga la favorite
Satul Fundata
Satul Fundata este cea mai înaltă localitate din țară si este unul dintre cele mai pitorești sate din România, fiind situat la altitudinea de 1360 de metri. Satul Fundata are Munţii Bucegi, pe o parte, şi Munţii Piatra Craiului, pe cealaltă parte.
Detalii Adauga la favorite
Non stop
Brasov
Muzeul Tradițiilor Codlene
Muzeul Tradițiilor Codlene este o instituție culturală de referință pentru orașul Codlea, care reunește istoria și tradițiile locului, oferind vizitatorilor oportunitatea de a se conecta cu rădăcinile și patrimoniul local.
Detalii Adauga la favorite
Ma - Mi 08:00 - 16:00 / J 08:00 - 18:00 / V 08:00 - 14:00 / S - D 12:00 - 16:00
Codlea
Cheile Râșnoavei
Cheile Râșnoavei, una dintre cele mai spectaculoase atracții naturale din România, este locul perfect pentru o vacanță relaxantă și aventuroasă. Situate la doar 15 km de orașul Brașov și la aproximativ 2 ore și jumătate de mers cu mașina de la București, Cheile Rașnoavei oferă o...
Detalii Adauga la favorite