Cetatea Râșnov

192 vizualizări Adauga la favorite

Cetatea Râșnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov din județul Brașov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. 

Cetatea Râșnov controla prin poziția sa strategică accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei. Dată fiind importanța trecătorilor montane spre teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost supravegheat militar și după alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiară încredințând fortificația de la Râșnov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci. Aceștia au fost subordonați fie comitelui secuilor, fie voievodului Transilvaniei. Până la mutarea vămii de la Rucăr la Bran și construirea cetății Bran pentru protejarea vămii regale la sfârșitul secolului al XIV-lea, cetatea Râșnov era prima fortificație lângă drumul Branului, după intrarea în Transilvania.
În anul 1427 împăratul Sigismund de Luxemburg a vizitat cetatea Râșnov, pe care a trecut-o în administrarea comunității locale, căreia i-a acordat rangul de târg.

În prezent, turiștii mai pot vizita în interiorul cetății si muzeul de artă feudal, în care sunt expuse arme, unelte, galerii, mobilier de epocǎ, stampe, armuri, porturi specifice secolului, diverse fotocopii ale documentelor din acea vreme. În muzeu mai sunt expuse și cateva obiecte neobisnuite secolului nostru, și anume, o masca de tortură și un jug care folosea la transportarea prizonierilor.
În casele ocupate de vechii locuitorii ai Râșnovului, cu secole in urmă, s-au amenajat buticuri de unde turiștii pot achiziționa diferite suveniruri, pietre semi-prețioase, obiecte de artă, cǎrți în care sunt prezentate istoria si tradiția locului, etc. În centrul cetății a mai fost amenajat și un bar-terasă, unde turiștii se pot odihni după lunga plimbare printre ruine. Trebuie sǎ amintim și de tirul cu arc, unde doritorii își pot exersa priceperea și precizia.

Din aceeași categorie

Castelul Peleș
Situat la poalele munților Bucegi, de-a lungul râului Peleș și mai sus de mănăstirea Sinaia, în locul pitoresc cunoscut ca masivul Piatra Arsă se află castelul Peleș. Clădirea a fost ridicată spre a servi drept reședință de vară a regilor României, la ordinele lui Carol I....
Detalii Adauga la favorite
Marți-Duminică: 09:15 – 17:00 Luni: închis
Sinaia - Județul Prahova
Biserica Evanghelică Fortificată Hărman
Biserica-cetate din Hărman cu zidurile ei impunătoare, cu cele şapte turnuri de apărare şi cu turnul clopotniţă vizibil de la distanţă, este o bijuterie printre numeroasele biserici fortificate ale saşilor din Transilvania. Biserica evanghelică fortificată din Hărman, a fost...
Detalii Adauga la favorite
Biserica fortificată din Codlea
Biserica fortificată din Codlea a fost construită începând cu secolul XIII. Ansamblul care cuprinde biserica evanghelică și incinta fortificată figurează pe lista monumentelor istorice din 2010.
Detalii Adauga la favorite
Satul Peștera
Aflat în Rezervația Naturală Munții Piatra Craiului, la 10 km de Bran și 40 km de Brașov, satul Peștera te va incânta negreșit! Satul Peștera se află într-o zonă pitorească, cu ulițe ce te duc pe cărări nebănuite și-n care priveliștea îți este răsfățată de crestele Munților...
Detalii Adauga la favorite
Non stop
Brasov