Castelul Peleș
Situat la poalele munților Bucegi, de-a lungul râului Peleș și mai sus de mănăstirea Sinaia, în locul pitoresc cunoscut ca masivul Piatra Arsă se află castelul Peleș. Clădirea a fost ridicată spre a servi drept reședință de vară a regilor României, la ordinele lui Carol I. Combinația de stiluri arhitecturale, peisajul montan și istoria bogată a acestui edificiu îl fac un loc unic, pe care trebuie să îl vizitați măcar o dată.
Castelul Peleș, reședința de vară a regilor României, a fost construit după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de către J.D.Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena. La sfârşitul secolului al XIX-lea, castelul Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale europene, beneficiind de electricitate, lift interior şi încălzire centrală. Castelul, finalizat în 1914, are 160 de camere şi mai mult de 30 de băi.
Locația inedită aleasă de către rege plasează castelul în inima munților, înconjurat de un peisaj pitoresc. Castelul Peleș se află în stațiunea montană Sinaia din județul Prahova și la doar 44 km distanță de orașul Brașov.
Caracterul unic al acestui palat este consolidat de multiplele stiluri arhitecturale pe care le îmbină, preponderent fiind neorenascentismul german - caracterizat de profiluri ascuțite, verticale zvelte, forme neregulate, fragmentarea compozitței fațadelor, asimetria corpurilor, abundența lemnului sculptat și a elementelor decorative. În plastica fațadelor se pot recunoaște de asemenea influențe neorenascentiste italiene, iar în interior găsim săli inedite precum salonul turcesc sau budoarul neorococo al reginei Elisabeta.
Toate aceste caracteristici, împreună cu vasta sa istorie, fac din castelul Peleș un adevărat simbol al epocii sale și un loc unic în România.