Turnul Negru

33 vizualizări Adauga la favorite

Turnul Negru din Brașov a fost un turn de observație al Cetății Brașovului, fiind amplasat în afara zidurilor cetății. Cetatea Brașovului a avut 5 turnuri exterioare, dintre acestea doar două mai există azi, Turnul Negru și Turnul Alb. Turnul Cizmarilor și Turnul Cuțitarilor au dispărut în secolul XVIII, iar al cincilea turn s-a aflat pe locul Cetățuii. În afara lor, pe zidurile cetății, existau un număr de 28 de turnuri de pulbere, fiecare apărat de câte o breaslă.
 

Turnul Negru a fost construit în aceeași perioadă cu Turnul Alb, în secolul XV, însă primul document în care este menționat datează abia din anul 1541. Turnul este situat pe dealul Warthe, aproape de Bastionul Fierarilor, ocupă o suprafață de 50 mp, are 11 m înălțime și ziduri groase de 2 m prevăzute cu goluri de tragere. Legătura cu Bastionul Fierarilor se făcea printr-un pod mobil.

In turn se putea intra pe o poarta amplasata la inaltimea de 2 metri, iar legatura cu cetatea Brasovului se mentinea printr-un pod mobil si printr-un tunel subteran. Rolul turnului cu forma sa patratica era acela de a impiedica inamicii sa se apropie de zidurile orasului, prevazut fiind cu doua guri de tragere pe fiecare latura. Proptiti startegic stateau paznicii care alertau populatia atunci cand se apropia vreun picior cotropitor sau vreun foc parjolitor. Ultima-i utilizare a fost cea din 1756 cand au stat, in perioada teribilei epidemii de ciuma, cei ce vegheau asupra cordonului sanitar din preajma orasului. 

Interiorul Turnului Negru este alocat unei expozitii pavilionare a Muzeului Judetean de Istorie Brasov, expozitie ce gazduieste artefacte concepute de mestesugarii din breslele fierarilor, cositorilor sau armurierilor din perioada medievala a Brasovului. Interioarul turnului prevazut cu galerii dispuse pe trei etaje adaposteste un punct muzeal cu expozitii temporare. Nu poate fi pierdut din vedere nici macar noaptea, pentru ca sursele luminoase de la baza turnului transforma constructia intr-o atractie nocturna prielnica Brasovului. 

Podul mobil, ca si cale de acces, a disparut de o bucata buna de timp, putandu-se acum ajunge printr-un drum practicabil de pe aleea de dupa Ziduri care duce exact la Turnul Negru.

Acoperișul inițial este distrus mai întâi de trăznet în anul 1559 și apoi de marele incendiul din anul 1689. Incendiul a înnegrit zidurile și, similar Bisericii Sf. Maria, din acel moment a fost cunoscut ca Negru. În anul 1991, zidul sudic s-a prăbușit după o ploaie torențială, fiind restaurat în anul 1996.

Elementele de fortificare exterioară - Turnul Negru și Turnul Alb (sec. XIV - XVII) figurează pe lista monumentelor istorice din județul Brașov.
 

Din aceeași categorie

Biserica Sfântul Bartolomeu
Parohia Brașov-Vechi III a fost înființată în anul 1990 cu ordinul Arhiepiscopiei Sibiu nr. 3891i, în cartierul Bartolomeu, un cartier unde în anul 1990 nu era nici o biserică ortodoxă. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor religioase a noii comunități la început s-a slujit în...
Detalii Adauga la favorite
Casa Negustorilor
Clădirea Casei Negustorilor a fost construită pe Șirul Florilor (latura de est a Pieței Sfatului) de către Apollonia Hirscher, cea mai bogată femeie din Brașov în secolul al XVI-lea. De-a lungul vremii, clădirea a purtat denumiri diferite precum: podul Bătușilor sau Casa...
Detalii Adauga la favorite
Casa Johannes Honterus Brașov
Casa Johannes Honterus poartă numele umanistului sas Johannes Honterus (1498-1549), ce s-a născut și a locuit în acest loc. Autor de manuale școlare, tratate de istorie și atlase geografice, Johannes Honterus avea să fie una dintre cele mai importante figuri ale Brașovului.
Detalii Adauga la favorite
Arhivele Naționale
În dreptul Bastionului Fierarilor, astăzi sediul Arhivelor Naţionale, se aflau vechile ziduri ale "Cetăţii Braşovului" dinspre cartierul românesc al "Şcheilor", demolate în secolul al XIX-lea, odată cu poarta Târgul Cailor, construită în stil neoclasic, în anii 1818-1820.  
Detalii Adauga la favorite