Turnul Alb

30 vizualizări Adauga la favorite

Turnul Alb vegheaza asupra privelistii observative a orasului Brasov avand o inaltime de aproximativ 20 metri. Atestarea exacta a turnului variaza in documentele existente in jurul anului 1460, respectiv 1494. Cert este ca reprezinta un simbol al orasului medieval si ca cele 5 etaje pe care este structurat ii pot fi vizitate. 

Ce o sa va placa la nebunie sunt multele trepte de urcat pana spre varful turnului. Strasnicele trepte au o oarescare panta de inclinare, dar nu va fie teama ca veti obosi la urcare sau coborare, pentru ca aveti si balustrada pe care sa va ramana imprimata amprenta mainii dupa un efort bine-meritat!

Zveltetea zidurilor arhitectonice ale turnului se poate citi in constructia sub forma de semicerc inchis cu decupaje pentru armele de foc, cu guri pentru smoala sau cu balcoane care foloseau la declansarea buluc a ploilor de pietre peste dusmanii obraznici. Iar daca nu v-am introdus in atmosfera de lupta a timpurilor in care teritoriile se obtineau doar prin varsari de sange si lupte, atunci doar locul in sine are sa va redea imaginea momentelor de-atunci.

Turnul Alb a fost construit cu scopul de a apara populatia de atacurile inamicilor. Din anul 1678, Turnul este dat in folosinta aramarilor, la inceput incalzindu-se laolalta atat breasla aramarilor cat si cea a cositorilor. In anul 1689, un foc puternic a parjolit imprejurimile turnului, cat si turnul in sine, urmele incendiului fiind inlaturate abia in 1725. Culoarea turnului a fost pastrata aceeasi si in urma ultimei renovari din 2005, culoarea alba, culoare ce ii da, de-altfel, numele turnului. Nu aveti niciun motiv de teama pentru a purcede spre turn chiar si noaptea, pentru ca luminile iscusit amplasate spre a-l lumina, va calauzesc intocmai pasii in a nu va rataci sau impiedica, accesul in interiorul lui fiind insa interzis noaptea. Sfatul nostru este de a va face timp sa intrati si dincolo de grosimea zidurilor, pentru ca acolo va veti intalni cu vremurile de aparare a orasului Brasov, dar si cu toata incarcatura istorica a Turnului Alb.
 

Din aceeași categorie

Muzeul Casa Mureșenilor
Casa Mureșenilor s-a înfiinţat în anul 1968, ca urmare a donaţiei făcute de urmaşii familiei Mureşianu. Ei puneau astfel în operă testamentul cultural al academicianului Iacob Mureşianu, oferind statului român, în vederea organizării unui muzeu, spaţiul necesar, o foarte...
Detalii Adauga la favorite
Vârful Tâmpa și belvedere
Tâmpa este un munte care aparține de masivul Postăvaru, localizat în sudul Carpaților Orientali și înconjurat aproape în totalitate de municipiul Brașov.
Detalii Adauga la favorite
Ma - V 9:30  – 17:00  // S - D 9:30–18:00 PM // L 12:00–17:00
Braşov
Turnul Negru
Turnul Negru din Brașov a fost un turn de observație al Cetății Brașovului, fiind amplasat în afara zidurilor cetății. Cetatea Brașovului a avut 5 turnuri exterioare, dintre acestea doar două mai există azi, Turnul Negru și Turnul Alb. Turnul Cizmarilor și Turnul Cuțitarilor au...
Detalii Adauga la favorite
Arhivele Naționale
În dreptul Bastionului Fierarilor, astăzi sediul Arhivelor Naţionale, se aflau vechile ziduri ale "Cetăţii Braşovului" dinspre cartierul românesc al "Şcheilor", demolate în secolul al XIX-lea, odată cu poarta Târgul Cailor, construită în stil neoclasic, în anii 1818-1820.  
Detalii Adauga la favorite