Poarta Schei

32 vizualizări Adauga la favorite

Poarta Schei a fost construită între 1827-1828 și este singura poarta care a supraviețuit integral din cetatea Brașovului. Pâna la ridicarea Porţii Şchei, accesul în cetatea Brașovului din partea sud-vestică, se făcea doar prin Poarta Ecaterinei. Aceasta a servit mai bine de trei secole intereselor negustorilor valahi care treceau în cetatea fortificată pentru a face schimburi comerciale. Însă situația urma să se schimbe.
 

În secolul XVIII, traficul sporeşte în intensitate, iar Poarta Ecaterinei, mai îngustă, nu mai face fata noilor cerințe. De aceea, În 1820 este construită Poarta Târgul Cailor, lânga Bastionul Fierarilor. Însă, şi aceasta se dovedeşte prea mică.

Începutul secolului XIX este și perioada în care se fac planuri pentru sistematizarea orașului. S-au dus mari negocieri pentru construirea unei noi porți care să lege cartierul românesc Şchei de cetate.

Astfel, în 1827 este demolată o mare parte din ansamblul Porții Ecaterina, cu excepţia turnului exterior. În locul acesteia se construiește la capătul străzii Orfelinatului (azi strada Poarta Şchei), noua poartă de acces.

Negustorii scheieni finanțează construirea porții, sub îndrumarea meșterului Joseph Jani.

Poarta prezinta 3 arcade: o arcada largă pentru vehicule și două arcade înguste pentru pietoni, pe poarta există 4 inscripții în limba latină, două pe partea către cetatea și două pe partea către Şchei, a fost construită sub forma unui Arc de triumf din piatră și cărămida în stil neoclasic. 

În 1955, poarta a fost declarata monument istoric ca parte a zidului de sud-vest al ansamblului fortificațiilor orașului, iar câțiva ani mai târziu inscripțiile sale au fost curățate și restaurate. După cutremurul din 1977 care a afectat serios poarta, structura acoperișului a fost înlocuită și inscripțiile restaurate din nou. Iar ultima consolidare importantă a porții a avut loc în anul 2004.
 

Braşov

Din aceeași categorie

Strada Sforii
Strada Sforii este situată în apropiere de Piața Sfatului și Biserica Neagră, un monument gotic important, Strada Sforii a ajuns în zilele noastre o atracție populară pentru turiștii care ajung aici.
Detalii Adauga la favorite
Sinagoga Neologă
Sinagoga Neologă din Brașov este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Brașov, localizat pe Str. Poarta Șchei nr. 29. Ea a fost construită între anii 1899-1901, în stil neogotic cu accente maure.
Detalii Adauga la favorite
Biserica Romano-Catolică "Sfinții Petru și Pavel"
Biserica Romano-Catolica Sfintii Petru si Pavel este amplasată pe partea de sud-est a centrului istoric al Brașovului în fostul loc al bisericii dominicane medievale și poarta hramul Sfinților Arhangheli Mihail, Gabriel si Rafael. Construcția bisericii s-a făcut in stil baroc în...
Detalii Adauga la favorite