Poarta Ecaterina

26 vizualizări Adauga la favorite

Unul dintre cele mai bine conservate monumente din Brașov și din întreaga Transilvanie, Poarta Ecaterinei este obiectivul care s-a păstrat cel mai fidel față de varianta originală.
Poarta Ecaterinei își începe povestea în anul 1559 când șcheienii o construiesc pentru a putea intra în cetate. În decursul veacurilor a fost cunoscută și sub denumirea de „Porta Superior”, „Porta Corpus Christi” sau „Porta Sancte Katharinae”. A fost construită pe fundația fostei porți de lemn numită „Poarta Sfântului Duh”, atestată documentar în anul 1522, dar distrusă în urma inundației din 24 august 1526.
 

Situată în partea vestică a vechii cetăți medievale, lângă Poarta Șchei, Poarta Ecaterina este unicul vestigiu din oraș care și-a păstrat aspectul original până în prezent. Numele acestui monument a fost împrumutat de la mănăstirea de călugărițe ce se afla acolo, pe strada Caterina.

Clădirea pătrată cu patru turnulețe, ca semn al jurisdicției, era prevăzută cu un pod mobil cu lanțuri pentru asigurarea trecerii peste șanțul cu apă, iar în interior erau galerii de lemn amplasate pe mai multe rânduri, pentru apărători.

În 1559 a fost ridicat și turnul porții, care se vede și astăzi. De formă pătrată, pe trei nivele, construcția are în partea superioară patru turnulețe ce simbolizau „Jus Gladii”, un privilegiu medieval care dădea conducătorilor brașoveni dreptul de a aplica pedeapsa supremă. Bolta turnului e pictată în stilul Renașterii, iar arhitectura acestuia este unică în lume, făcând din el o prețioasă bijuterie artistică. Documentele menționează că pentru fiecare din cele opt guri de tragere ale turnului fuseseră aduse bombarde de la Praga. Turnul Porții – astăzi mare parte în pământ – a suferit stricăciuni importante din cauza cutremurelor și incendiilor din 1689 și 1738. Nemairăspunzând cerințelor negustorimii române din Șchei, poarta (cu excepția turnului) a fost dărâmată în 1827, un an mai târziu construindu-se actuala Poartă Șchei.

După anul 1828 își pierde funcția de edificiu defensiv și este folosită ca depozit până în anul 1955. Între anii 1971-1973 a fost supusă unor lucrări de restaurare și capătă aspectul pe care îl are astăzi. Deasupra intrării poate fi văzută stema orașului Brașov, iar în prezent în turnul porții sunt organizate expoziții de artă și istorie.

Turnul porții, renovat, adăpostește astăzi expoziții periodice de artă și istorie, păstrând astfel spiritul edificiului viu.

Turnul restaurat al porții găzduiește astăzi diverse expoziții: grafică, pictură, fotografii vechi sau expoziții tematice, păstrând viu spiritul edificiului. A devenit un spațiu expozițional căutat de către artiștii locali sau străini și foarte vizitat de turiști. În fața porții, trecătorii se pot bucura de un mic parc din care pot admira arhitectura inedită a monumentului.

Poarta Ecaterinei și micul parc de lângă aceasta sunt puncte de frumusețe și respiro care merită trecute pe lista obiectivelor de vizitat în Brașov.

Braşov

Din aceeași categorie

Bastionul Graft
Situat la mijlocul laturii de nord – vest a cetăţii, Bastionul Graft, pe sub care curge apa canalului cu acelaşi nume, se sprijină pe baza dealului Warthe, având în apropiere două turnuri exterioare, pază şi supraveghere – Turnul Alb şi Turnul Negru. Construit probabil în a doua...
Detalii Adauga la favorite
https://www.google.ro/maps/place/Bastionul+Graft/@45.6425555,25.5851559,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x40b35b7a99ce344f:0x336b5800425351c8?hl=ro
Brașov
Casa Baiulescu
Casa Baiulescu este situată pe Bulevardul Eroilor, nr. 33 din Brașov, pe locul unui vechi bastion, numit Bastionul Curelarilor, amplasat aici în secolul al XIV-lea. Arhitectura Casei Baiulescu aparține stilului neoromânesc. În prezent, clădirea adăpostește Centrul Multicultural...
Detalii Adauga la favorite
Biserica Neagră
Cine a fost la Brașov știe că Biserica Neagră este unul din simbolurile orașului. Și nu o știe fiindcă i-ar fi spus-o cineva, ci fiindcă atunci când vezi Biserica Neagră înțelegi acest lucru cu inima. Imaginea ei e copleșitoare, ți se întipărește pe retină și îți coboară în...
Detalii Adauga la favorite
Duminică & luni: 12:00 – 19:00 Marţi – Sâmbătă: 10:00 – 19:00
Brasov
Bastionul Postavarilor
Construcția bastionului a fost prevăzută de către aurari cu bombarde de la Praga, cu 16 archebuze și cu trei turnuri mici. Construția bastionului pe patru nivele de galerii de lemn prezintă la primul nivel găuri folosite cu scopul instalării tunurilor de calibru mic. Cu prilejul...
Detalii Adauga la favorite