Poarta Ecaterina

148 vizualizări Adauga la favorite

Unul dintre cele mai bine conservate monumente din Brașov și din întreaga Transilvanie, Poarta Ecaterinei este obiectivul care s-a păstrat cel mai fidel față de varianta originală.
Poarta Ecaterinei își începe povestea în anul 1559 când șcheienii o construiesc pentru a putea intra în cetate. În decursul veacurilor a fost cunoscută și sub denumirea de „Porta Superior”, „Porta Corpus Christi” sau „Porta Sancte Katharinae”. A fost construită pe fundația fostei porți de lemn numită „Poarta Sfântului Duh”, atestată documentar în anul 1522, dar distrusă în urma inundației din 24 august 1526.
 

Situată în partea vestică a vechii cetăți medievale, lângă Poarta Șchei, Poarta Ecaterina este unicul vestigiu din oraș care și-a păstrat aspectul original până în prezent. Numele acestui monument a fost împrumutat de la mănăstirea de călugărițe ce se afla acolo, pe strada Caterina.

Clădirea pătrată cu patru turnulețe, ca semn al jurisdicției, era prevăzută cu un pod mobil cu lanțuri pentru asigurarea trecerii peste șanțul cu apă, iar în interior erau galerii de lemn amplasate pe mai multe rânduri, pentru apărători.

În 1559 a fost ridicat și turnul porții, care se vede și astăzi. De formă pătrată, pe trei nivele, construcția are în partea superioară patru turnulețe ce simbolizau „Jus Gladii”, un privilegiu medieval care dădea conducătorilor brașoveni dreptul de a aplica pedeapsa supremă. Bolta turnului e pictată în stilul Renașterii, iar arhitectura acestuia este unică în lume, făcând din el o prețioasă bijuterie artistică. Documentele menționează că pentru fiecare din cele opt guri de tragere ale turnului fuseseră aduse bombarde de la Praga. Turnul Porții – astăzi mare parte în pământ – a suferit stricăciuni importante din cauza cutremurelor și incendiilor din 1689 și 1738. Nemairăspunzând cerințelor negustorimii române din Șchei, poarta (cu excepția turnului) a fost dărâmată în 1827, un an mai târziu construindu-se actuala Poartă Șchei.

După anul 1828 își pierde funcția de edificiu defensiv și este folosită ca depozit până în anul 1955. Între anii 1971-1973 a fost supusă unor lucrări de restaurare și capătă aspectul pe care îl are astăzi. Deasupra intrării poate fi văzută stema orașului Brașov, iar în prezent în turnul porții sunt organizate expoziții de artă și istorie.

Turnul porții, renovat, adăpostește astăzi expoziții periodice de artă și istorie, păstrând astfel spiritul edificiului viu.

Turnul restaurat al porții găzduiește astăzi diverse expoziții: grafică, pictură, fotografii vechi sau expoziții tematice, păstrând viu spiritul edificiului. A devenit un spațiu expozițional căutat de către artiștii locali sau străini și foarte vizitat de turiști. În fața porții, trecătorii se pot bucura de un mic parc din care pot admira arhitectura inedită a monumentului.

Poarta Ecaterinei și micul parc de lângă aceasta sunt puncte de frumusețe și respiro care merită trecute pe lista obiectivelor de vizitat în Brașov.

Braşov

Din aceeași categorie

Biserica Romano-Catolică "Sfinții Petru și Pavel"
Biserica Romano-Catolica Sfintii Petru si Pavel este amplasată pe partea de sud-est a centrului istoric al Brașovului în fostul loc al bisericii dominicane medievale și poarta hramul Sfinților Arhangheli Mihail, Gabriel si Rafael. Construcția bisericii s-a făcut in stil baroc în...
Detalii Adauga la favorite
Turnul Vânătorilor
Dacă vrei să vizitezi o colecție de arme și vânat de pe vremea vechii cetăți, dar și obiecte de artă populară, nu trebuie decât să vizitezi Turnul Vânătorilor.
Detalii Adauga la favorite
Casa Baiulescu
Casa Baiulescu este situată pe Bulevardul Eroilor, nr. 33 din Brașov, pe locul unui vechi bastion, numit Bastionul Curelarilor, amplasat aici în secolul al XIV-lea. Arhitectura Casei Baiulescu aparține stilului neoromânesc. În prezent, clădirea adăpostește Centrul Multicultural...
Detalii Adauga la favorite
Vârful Tâmpa - atracție emblematică în Brașov
Muntele Tâmpa, parte a masivului Postăvaru din Carpații Orientali, este un simbol reprezentativ al Brașovului și unul dintre cele mai accesibile și apreciate puncte turistice din zonă. Aflat la marginea orașului și aproape complet înconjurat de acesta, Tâmpa oferă o experiență...
Detalii Adauga la favorite
Ma - V 9:30  – 17:00  // S - D 9:30–18:00 PM // L 12:00–17:00
Braşov