Muzeul Casa Mureșenilor

63 vizualizări Adauga la favorite

Casa Mureșenilor s-a înfiinţat în anul 1968, ca urmare a donaţiei făcute de urmaşii familiei Mureşianu. Ei puneau astfel în operă testamentul cultural al academicianului Iacob Mureşianu, oferind statului român, în vederea organizării unui muzeu, spaţiul necesar, o foarte valoroasă colecţie de mobilier, pictură, sculptură şi mai ales o arhivă de o inestimabilă valoare culturală, numărând peste 25.000 de documente. Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite în viaţa culturală şi politică a vremii lor.
 

Arhiva Mureșenilor este una dintre cele mai bogate și importante arhive de familie. Conducând timp de mai bine de o jumătate de secol „Gazeta Transilvaniei”, Mureșenii au corespondat cu toți fruntașii politici ai vremii lor, atît din Ardeal cât și din celelalte provincii locuite de români. Pe lângă corespondența politică, în Arhiva Mureșenilor se găsesc – sporindu-i valoarea culturala – numeroase manuscrise ale Mureșenilor și ale corespondenților ziarelor conduse de ei. Atrage atenția și prezența documentelor legate de istoria Imnului Național “Deșteaptă-te, Române”, creație a nemuritorului Andrei Mureșanu. Muzeul „Casa Mureșenilor” se îndreaptă spre transformarea într-un complex de case memoriale dedicate amintirii unor mari personalități brașovene.

Din aceeași categorie

Casa Baiulescu
Casa Baiulescu este situată pe Bulevardul Eroilor, nr. 33 din Brașov, pe locul unui vechi bastion, numit Bastionul Curelarilor, amplasat aici în secolul al XIV-lea. Arhitectura Casei Baiulescu aparține stilului neoromânesc. În prezent, clădirea adăpostește Centrul Multicultural...
Detalii Adauga la favorite
Turnul Vânătorilor
Dacă vrei să vizitezi o colecție de arme și vânat de pe vremea vechii cetăți, dar și obiecte de artă populară, nu trebuie decât să vizitezi Turnul Vânătorilor.
Detalii Adauga la favorite
Ruinele Cetății Brassovia
Cetatea Brassovia (sau Cetatea Brașovia) este un monument istoric și de arhitectură din sec. XIV-XV. A fost construită pentru refugiul locuitorilor oraşului, pe un platou situat la sud şi vest de vârful masivului Tâmpa, la altitudinea de 960 m.  
Detalii Adauga la favorite
Braşov
Ruinele Monumentul Milenium (Fosta „Statuia lui Arpad")
Ruinele Monumentului Mileniului, cunoscut anterior sub numele de „Statuia lui Arpad," reprezintă o parte importantă a istoriei și culturii din Brașov.
Detalii Adauga la favorite