Cetățuia de pe Strajă

11 vizualizări Adauga la favorite

Cetățuia Brașovului, restaurată în jurul anului 1981, este astăzi un obiectiv turistic important, care reînvie istoria de altădată. Situată pe Dealul Cetății, a avut un important rol de apărare de-a lungul timpului și a servit inclusiv ca închisoare sau depozit cu mulți ani în urmă. Se află aproape de centrul istoric al orașului și se poate ajunge ușor cu mașina, urcând dealul pe șoseaua șerpuită. Sus există parcare, unde se poate lăsa mașina. Se poate urca și pe jos, pe scările cu tentă specifică, în aproximativ 20 de minute.

Cetatea Brașovului, atestată din 1580, a reprezentat un punct important de apărare, situat însă în afara cetății Brașovului. La începutul secolului XV, aici exista doar un turn de veghe, care a fost completat cu un bastion de lemn cu patru turnuri. Distrus de armata lui Petru Rareș, în locul lui au fost înălțate, un sfert de veac mai târziu, ziduri de piatră și au fost săpate șanțuri. 

În exterior, Cetatea Brașovului este o incintă patrulateră, având acum un turn al intrării cu mai multe nivele, de secțiune pătrată, cu barbacană, tersă și guri de tragere și aruncare. Incinta preexistentă va primi patru bastioane în forma de pană, dispuse la colțurile fortificației, continuate cu valuri de pământ și palisade de lemn, cu șanturi de apărare. În curtea interioară, în 1627 a fost săpată o fântână de 81 m.
În interior, Cetatea a fost restaurată în deceniul șapte al secolului trecut, este astăzi un atractiv restaurant cu specific medieval transilvănean, acesta reconstituind atmosfera acelor vremuri.

De pe Dealul Cetățuii poate fi admirat Brașovul în toată splendoarea sa, atât zona istorică, dar și partea mai nouă a orașului.

Brașov

Din aceeași categorie

Strada Sforii
Strada Sforii este situată în apropiere de Piața Sfatului și Biserica Neagră, un monument gotic important, Strada Sforii a ajuns în zilele noastre o atracție populară pentru turiștii care ajung aici.
Detalii Adauga la favorite
Turnul lemnarilor
Turnul Lemnarului face parte din Fortificaţiile Braşovului, respectiv din zidul de apărare a cetății.
Detalii Adauga la favorite
Arhivele Naționale
În dreptul Bastionului Fierarilor, astăzi sediul Arhivelor Naţionale, se aflau vechile ziduri ale "Cetăţii Braşovului" dinspre cartierul românesc al "Şcheilor", demolate în secolul al XIX-lea, odată cu poarta Târgul Cailor, construită în stil neoclasic, în anii 1818-1820.  
Detalii Adauga la favorite
Casa Junilor
Casa Junilor reprezintă o bijuterie istorică și culturală în inima acestui oraș transilvănean. Casa Junilor servește acum ca muzeu și centru de interpretare al tradițiilor locale și al evenimentelor legate de Junii Brașovului.
Detalii Adauga la favorite