Piața Sfatului

31 vizualizări Adauga la favorite

Centrul vechi al Brașovului și Piața Sfatului sunt două dintre cele mai vibrante și pitorești locuri din oraș. Acestea reprezintă inima istorică și culturală a Brașovului, atrăgând turiști din întreaga lume. Piaţa Sfatului, „kilometrul 0” al oraşului, este zona cu densitatea cea mai mare de obiective culturale, în care se se desfăşoară cele mai numeroase și diverse evenimente.

Iată mai multe informații despre ele: 
Centrul vechi este cunoscut și sub denumirea de Brașovul de Sus și este situat în partea de sud-vest a orașului. Aici veți găsi o combinație fascinantă de arhitectură medievală, străzi pietruite și clădiri istorice bine conservate. Printre cele mai importante atracții se numără Biserica Neagră, Piața Sfatului, După Ziduri și Turnurile Alb și Negru,

Piața Sfatului:

Kilometrul 0 al oraşului, este zona cu densitatea cea mai mare de obiective culturale, în care se se desfăşoară cele mai numeroase și diverse evenimente. Dacă în primele secole de existență, centrul „Cetății Brașovului” prezenta o configurare diferită, în 1420 piața principală a orașului avea un perimetru apropiat de cel actual, în centrul său fiind situate construcțiile Casei Sfatului.

În piață, pârâul care curgea din „Șchei”, pe Târgul Cailor (astăzi George Barițiu), se despărţea pe străzile Sfântul Petru (Mureșenilor) şi Porţii (Republicii), în dreptul Stâlpului Infamiei, unde se afla şi Podul Minciunilor, menţionat pentru prima dată în anul 1523.
Laturile pieței purtau denumirile legate de comerţul practicat de-a lungul timpului: Şirul Inului (pe nord), Şirul Butnarilor (pe vest), Şirul Florilor și Târgul Fructelor (pe sud), Şirul Grâului (pe est).

Edificiile, care delimitează perimetrul pieţei, au în majoritate un aspect târziu, datorat refacerilor de după incendiul din 1689. Se păstrează însă vestigii medievale ale clădirilor de locuit (Strada George Bariţiu 2, Piaţa Sfatului 20 și 25), construcții din perioada Renașterii, cum ar fi Casa Negustorilor sau locuințele patriciatului urban, puse în valoare prin lucrările de restaurare din ultimii ani.

Din secolul al XVIII-lea datează Casa Seuler, cu fațada remaniată în stil baroc, din secolul al XIX-lea – Casa Safrano, iar de la începutul secolului XX, Palatul Czell și casa parohială a bisericii ortodoxe Adormirea Maicii Domnului, ridicată în stil neobizantin, pe latura de est a ansamblului.

În Piața Sfatului ființează mai multe muzee și case memoriale, amenajate în clădiri istorice.


Piața Sfatului este centrul social și comercial al orașului. Este o piață frumoasă, care datează din secolul al XIV-lea și este dominată de Casa Sfatului, un important monument istoric. În jurul pieței veți găsi numeroase clădiri istorice, restaurante, terase și magazine. Este un loc animat, unde puteți admira arhitectura medievală, puteți savura mâncăruri tradiționale și puteți petrece timpul într-o atmosferă plăcută.

În timpul verii, Piața Sfatului găzduiește diverse evenimente și festivaluri, inclusiv târguri de artizanat, expoziții de artă și concerte. Puteți explora și Muzeul de Istorie, care este situat în clădirea Casa Sfatului și oferă o perspectivă asupra istoriei și culturii locale.

În jurul Pieței Sfatului se află și alte atracții importante, precum Biserica Neagră, care este cea mai mare biserică gotică din sud-estul Europei, și Turnurile Alb și Negru, care sunt relicve ale vechii fortificații medievale ale orașului.

Piața Sfatului și Centrul vechi al Brașovului oferă o atmosferă plină de farmec și o varietate de activități pentru vizitatori. Puteți explora magazinele de suveniruri, puteți gusta din bucătăria tradițională în restaurantele și cafenelele pitorești și puteți admira arhitectura și istoria bogată a acestor locuri fascinante.
 

Braşov

Din aceeași categorie

Turnul Alb
Turnul Alb vegheaza asupra privelistii observative a orasului Brasov avand o inaltime de aproximativ 20 metri. Atestarea exacta a turnului variaza in documentele existente in jurul anului 1460, respectiv 1494. Cert este ca reprezinta un simbol al orasului medieval si ca cele 5...
Detalii Adauga la favorite
Biserica "Sfânta Treime" Cetate
Biserica "Sfânta Treime" Cetate este un simbol al diversității culturale și religioase din acest oraș istoric din România. De-a lungul timpului, Biserica "Sfânta Treime - Grecească" a fost restaurată și renovată, dar și-a păstrat în mare parte aspectul său istoric.
Detalii Adauga la favorite
Turnul Vânătorilor
Dacă vrei să vizitezi o colecție de arme și vânat de pe vremea vechii cetăți, dar și obiecte de artă populară, nu trebuie decât să vizitezi Turnul Vânătorilor.
Detalii Adauga la favorite
Cetățuia de pe Strajă
Cetățuia Brașovului, restaurată în jurul anului 1981, este astăzi un obiectiv turistic important, care reînvie istoria de altădată. Situată pe Dealul Cetății, a avut un important rol de apărare de-a lungul timpului și a servit inclusiv ca închisoare sau depozit cu mulți ani în...
Detalii Adauga la favorite