Casa Negustorilor

56 vizualizări Adauga la favorite

Clădirea Casei Negustorilor a fost construită pe Șirul Florilor (latura de est a Pieței Sfatului) de către Apollonia Hirscher, cea mai bogată femeie din Brașov în secolul al XVI-lea. De-a lungul vremii, clădirea a purtat denumiri diferite precum: podul Bătușilor sau Casa Hirscher. În perioada medievală aici era un loc de desfacere a mărfurilor executate de diferite bresle, în special a cizmarilor și cojocarilor.

Pe lângă talentul în afaceri, Apollonia Hirscher, cu vederi mai largi decât mulți dintre compatrioții ei brașoveni, a ținut mult la comunitatea în care a trăit, a întemeiat mai multe fundații și a donat o mare parte din averea ei orașului. Printre numeroasele ei donații s-a numărat și „Casa Negustorilor“, o clădire impunătoare, finalizată în 1545, Apollonia dorind să dea negustorilor brașoveni o hală mare de vânzare, cu un târg permanent de mostre.

Clădirea a fost construită ca o imensă piață acoperită, aici venind negustorii și meșteșugarii vremii pentru a-și vinde marfa. Casa Negustorilor a fost inspirată după un model italian care permitea intrarea în curte a căruțelor cu mărfuri, pentru a putea fi descărcate în interior. În acea vreme aici se putea găsi practic tot ce avea nevoie o comunitate în materie de mărfuri.

Odată cu slăbirea și mai apoi dispariția breslelor, Casa Negustorilor și-a pierdut destinația sa tradițională și a devenit în cele din urmă restaurant, dar și, conform unui proces verbal din data de 12 august 1939, sediu de policlinică și de prăvălii (aici existând atunci o librărie, o fierărie, o drogherie, patru măcelării, o prăvălie de cafea, o pravălie pentru fructe, etc).

În timpul comunismului aici a funcționat cunoscutul restaurant „Cerbul Carpatin”. În prezent, clădirea este declarată monument istoric și adăpostește galerii comerciale, o cafenea și un restaurant.
 

Braşov

Din aceeași categorie

Biserica Sfântul Bartolomeu
Parohia Brașov-Vechi III a fost înființată în anul 1990 cu ordinul Arhiepiscopiei Sibiu nr. 3891i, în cartierul Bartolomeu, un cartier unde în anul 1990 nu era nici o biserică ortodoxă. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor religioase a noii comunități la început s-a slujit în...
Detalii Adauga la favorite
Poarta Ecaterina
Unul dintre cele mai bine conservate monumente din Brașov și din întreaga Transilvanie, Poarta Ecaterinei este obiectivul care s-a păstrat cel mai fidel față de varianta originală. Poarta Ecaterinei își începe povestea în anul 1559 când șcheienii o construiesc pentru a putea...
Detalii Adauga la favorite
Casa Sfatului
Casa Sfatului, vechea primărie a oraşului, reprezintă cel mai important monument laic al Brașovului.
Detalii Adauga la favorite
Turnul Vânătorilor
Dacă vrei să vizitezi o colecție de arme și vânat de pe vremea vechii cetăți, dar și obiecte de artă populară, nu trebuie decât să vizitezi Turnul Vânătorilor.
Detalii Adauga la favorite