Biserica Sf. Nicolae

139 vizualizări Adauga la favorite

Biserica Ortodoxă „Sf. Nicolae” a fost un important centru spiritual și cultural pentru românii din toată Țara Bârsei, mai ales după venirea diaconului Coresi care a început să tipărească aici cărți bisericești în limba română. Numeroși domni și familiile acestora au acordat danii bisericii din Șchei.

Chiar și împărăteasa Rusiei, Elisabeta, a trimis bisericii daruri scumpe constând în bani, obiecte sfinte preotești și arhierești, obiecte de cult din metal prețios. Biserica a fost ridicată inițial în stil gotic, apoi a suferit diverse transformări în stil baroc. În secolul al XVIII-lea planul bisericii a fost augmentat prin adăugarea unor paraclise și a unui pridvor. Voivezii celor două țări românești au înzestrat biserica cu o colecție însemnată de icoane vechi.

Biserica „Sf. Nicolae” a fost renovată în perioada interbelică prin grija localnicilor și păstrează fresce executate de marele pictor Costin Petrescu. În cimitirul bisericii sunt îngropate personalități importante din istoria națională și locală ca Nicolae Titulescu, dr. Aurel Popovici, preotul Vasile Saftu, dr. Ioan Meșotă s.a.

Primele cursuri în limba română au avut loc în acest lăcaș de cultură și învățătură în anul 1583. Actuala clădire datează din anul 1760, fiind declarată monument istoric., iar astăzi a devenit „Muzeul Prima Școală Românească”. Cele aproximativ 4.000 cărți vechi și peste 30.000 documente, precum și numeroase obiecte muzeale stau astăzi strajă la temelia istoriei, oferind tuturor posibilitatea de cunoaștere a adevărului care se derula istoric pe aceste meleaguri. Sub bătrânul acoperiș al muzeului de astăzi, se află 5 sâli tematice.
 

Din aceeași categorie

Cetățuia de pe Strajă
Cetățuia Brașovului, restaurată în jurul anului 1981, este astăzi un obiectiv turistic important, care reînvie istoria de altădată. Situată pe Dealul Cetății, a avut un important rol de apărare de-a lungul timpului și a servit inclusiv ca închisoare sau depozit cu mulți ani în...
Detalii Adauga la favorite
Biserica Sfântul Bartolomeu
Parohia Brașov-Vechi III a fost înființată în anul 1990 cu ordinul Arhiepiscopiei Sibiu nr. 3891i, în cartierul Bartolomeu, un cartier unde în anul 1990 nu era nici o biserică ortodoxă. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor religioase a noii comunități la început s-a slujit în...
Detalii Adauga la favorite
Biserica Romano-Catolică "Sfinții Petru și Pavel"
Biserica Romano-Catolica Sfintii Petru si Pavel este amplasată pe partea de sud-est a centrului istoric al Brașovului în fostul loc al bisericii dominicane medievale și poarta hramul Sfinților Arhangheli Mihail, Gabriel si Rafael. Construcția bisericii s-a făcut in stil baroc în...
Detalii Adauga la favorite
Casa Junilor
Casa Junilor reprezintă o bijuterie istorică și culturală în inima acestui oraș transilvănean. Casa Junilor servește acum ca muzeu și centru de interpretare al tradițiilor locale și al evenimentelor legate de Junii Brașovului.
Detalii Adauga la favorite