Biserica Romano-Catolică "Sfinții Petru și Pavel"

140 vizualizări Adauga la favorite

Biserica Romano-Catolica Sfintii Petru si Pavel este amplasată pe partea de sud-est a centrului istoric al Brașovului în fostul loc al bisericii dominicane medievale și poarta hramul Sfinților Arhangheli Mihail, Gabriel si Rafael. Construcția bisericii s-a făcut in stil baroc în secolul XVIII si s-a considerat ca fațada edificiului trebuie pozitionata în frontul străzii Muresenilor. Din aces motiv se si explica de ce biserica nu este orientată pe axul est-vest.

Pe locul fostei biserici dominicane construită în stil gotic stă astăzi biserica barocă cu planul edificiului rectangular de tip sala, finalizat cu corul clădirii de forma poligonala, iar turnul masiv înălțat către văzduh este pozitionat deasupra intrării principale. Aceasta construcție a fost posibilă datorită sprijinului financiar al Mariei Theresia, cat și a priceperii arhitectului Iosif Carol Lamasch. Facute la Budapesta, vitraliile datează din perioada anilor 1891-1894. Biserica Romano-Catolica Sfintii Petru si Pavel detine în interior un număr impresionant de covoare care așteaptă sa fie călcate de credincioșii sfiosi. Tot in interior, printr-un număr de 14 tablouri este prezentată și calea crucii. In 1782 a fost construita, la intrarea in biserica, o cruce monumentala. Altarul principal al bisericii este sculptat în lemn și poleit cu aur. 

Nu se lăsa mai prejos nici celelalte șase altare laterale care sunt maiestuos ornate cu sculpturi și picturi. Statuile Sfinților Apostoli Petru si Pavel, a Sfintei Ana și a Sfantului Anton de Padova sunt păstrate în sanctuarul bisericii. Sunetul redat de orga comandata la Timișoara datează din perioada dintre cele doua razboaie. Daca doriti sa vizitati unicul obiectiv turistic de tip baroc din Brașov, atunci ganditi-va sa nu ratati Biserica Romano-Catolica Sfintii Petru si Pavel.
 

Din aceeași categorie

Arhivele Naționale
În dreptul Bastionului Fierarilor, astăzi sediul Arhivelor Naţionale, se aflau vechile ziduri ale "Cetăţii Braşovului" dinspre cartierul românesc al "Şcheilor", demolate în secolul al XIX-lea, odată cu poarta Târgul Cailor, construită în stil neoclasic, în anii 1818-1820.  
Detalii Adauga la favorite
Prima Școală Românească
Prima Școală Românească este muzeul bisericii Sf. Nicolae din Brașov, fiind locul în care sunt păstrate cu sfințenie primele tipărituri românești, primele gramatici ale limbii române și colecția integrală a bibliilor vechi românești.
Detalii Adauga la favorite
Muzeul Civilizației Urbane
Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului este adăpostit într-un valoros monument de arhitectură civilă, reprezentativ pentru tipologia spațiilor comerciale publice și private din orașele transilvănene între secolele XVI-XIX.  
Detalii Adauga la favorite