Biserica "Adormirea Maicii Domnului" (cetate)
În anul 1829 se sfinţeşte micuţa capelă, amenajată într-o odaie, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Primul slujitor la această capelă a fost preotul Vasile Greceanu. S-a slujit în această capelă până în 1866, cînd a murit preotul Toma Vasiliu.
În 1866 se hotărăşte să se închidă micuţa capelă din Cetate, datorită deteriorării acesteia, şi creştinii afiliaţi să participe la slujbele oficiate de preotul Bartolomeu Baiulescu la biserica „Sf. Treime”.
În 9 iunie 1895, în urma unor impresionante eforturi din partea preotului Bartolomeu Baiulescu, se pune piatra fundamentală a bisericii de Arhiepiscopul Miron Romanuli, pentru cele 463 de suflete, 113 capete de familie, sub conducerea parohului Bartolomeu Baiulescu, protopop onorar şi asesor consistorial, administrată de 11 membri şi doi epitropi. Biserica a fost sfinţită de mitroplitul Ioan Meţianu în 18 iunie 1899.
Biserica este construită în stil bizantin, are o cupolă centrală şi un turn clopotniţă. Lungimea bisericii este de 26,6 m şi lăţimea de 12,3 m. Pe corpul de clădiri dinspre piaţă s-a adăugat ulterior un turn, care s-a dărâmat la cutremurul din 1940. El a fost refăcut în anul 1973 de ing. Victor Buta, în vremea păstoririi părintelui Nicolae Coman. Tâmpla bisericii, sculptată şi aurită, este opera artistului J. Kuptsay, directorul şcolii de sculptură din Braşov, care a realizat amvonul, scaunul arhieresc, iconostasul şi galeriile de la podişorul corului.