Bastionul Graft

124 vizualizări Adauga la favorite

Situat la mijlocul laturii de nord – vest a cetăţii, Bastionul Graft, pe sub care curge apa canalului cu acelaşi nume, se sprijină pe baza dealului Warthe, având în apropiere două turnuri exterioare, pază şi supraveghere – Turnul Alb şi Turnul Negru.
Construit probabil în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, cândva după 1562, bastionul avea menirea de a întări acest sector, cu foc ce se putea executa atât înspre vest, către Bastionul Fierarilor, cât şi spre nord, către cel al Curelarilor, asupra atacatorilor ce ar fi reuşit să treacă de cele două turnuri ce dominau oraşul.

În secolul al XVI-lea zidul de nord-vest al cetății este dublat de încă un zid exterior. Tot atunci au fost captate apele care veneau din Șchei într-un canal (pe germană Graft), care curgea la poalele zidului nou construit. Bastionul Graft a fost proiectat așadar ca o punte peste canal. El avea la bază o grosime de circa 4 metri și era structurat pe două etaje și un pod, dotate cu goluri de tragere și guri de păcură păstrate până astăzi. Accesul spre Turnul Alb era asigurat printr-un pod care urca panta pana in dreptul intrarii in Turnul Alb de unde aparatorii coborau o scara pentru a permite intrarea in turn.

Din cauza unei inundații mari, în urma unei ploi torențiale la 24 august 1809, zidul exterior de incintă a fost mult slăbit prin spălarea fundațiilor (datorită zidurilor orașului, toată cantitatea de precipitații din Șchei trebuia să se scurgă de-a lungul canalului Graft). De aceea, arhitecții orașului au găsit o soluție prin construirea a trei arcade de sprijin, peste pârâu, în 1822. În secolul XX, când zidul a fost străpuns cu ocazia construcției unei case de locuit pentru fabricantul Friederich Czell, două dintre arcade au dispărut, o dată cu porțiunea de zid care le sprijinea. Inscripția de pe peretele nordic al Bastionului Graft, inițial în opt rânduri și - astăzi - în mare parte ilizibilă, nu a mai putut fi restaurată, deoarece nu s-a identificat nici o copie a ei. Renovat în 2004 - 2005, înăuntrul bastionului s-a amenajat o secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov cu tematica „Meșteșugarii din Brașov - apărători ai cetății” și un magazin de produse meșteșugărești, desființat mai apoi. Expozitia, aflată la etajul al doilea al bastionului, cuprinde arme, armuri și muniții utilizate la apărarea cetății, panouri informative cu facsimile din documente și fotografii/litografii ale fortificațiilor medievale ale Brașovului. De asemenea, a fost refăcut și traseul către Turnul Alb, printr-o serie de trepte ce urcă pieptiș panta dealului Warthe.

https://www.google.ro/maps/place/Bastionul+Graft/@45.6425555,25.5851559,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x40b35b7a99ce344f:0x336b5800425351c8?hl=ro
Brașov

Din aceeași categorie

Biserica Sfântul Bartolomeu
Parohia Brașov-Vechi III a fost înființată în anul 1990 cu ordinul Arhiepiscopiei Sibiu nr. 3891i, în cartierul Bartolomeu, un cartier unde în anul 1990 nu era nici o biserică ortodoxă. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor religioase a noii comunități la început s-a slujit în...
Detalii Adauga la favorite
Casa Memorială Ștefan Baciu
Construcția clădirii a început în anul 1930 și a fost executată în stil modernist interbelic. Cladirea, dotata cu demisol, parter, etaj si mansarda, a urmat îndeaproape planurile de construcție ale arhitectului Coloman Halasz. Acest muzeu a fost ridicat la inițiativa cumnatului...
Detalii Adauga la favorite
Ma - V 9:00 - 17:00 // S & L 10:00 - 17:00
Braşov
Mănăstirea "Sf. Ioan Botezătorul" Poiana Brașov
Mănăstirea "Sfântul Ioan Botezătorul" din Poiana Brașov este un loc de liniște, spiritualitate și un refugiu de pace și rugăciune, într-un peisaj idilic.
Detalii Adauga la favorite