Bastionul Fierarilor

32 vizualizări Adauga la favorite

Atestat documentar în 1529, Bastionul Fierarilor a făcut parte din complexul defensiv de nord-vest al cetății medievale a Brașovului. Bastionul are trei nivele, cu goluri de tragere și guri pentru smoală și a fost extins în 1526 și în 1668, an în care fortificația capătă forma actuală.
 

Cu forma sa pentagonala, situat in coltul nord vestic al cetatii Brasov, este construit pe trei nivele, prevazut cu goluri de tragere si bombarde si cu guri pentru pacura.

Forma bastionului de astazi a suferit anumite transformari de-a lungul timpului. Initial, in locul turnului, in 1521 se afla un turn care a fost distrus in 1526 de inundatii, dupa care a fost refacut. Numai ca in vara anului 1667 alte inundatii distrug din nou fortificatia din acel loc, abia in 1668 fiind finalizate lucrarile la Bastionul actual al Fierarilor. 

In 1820, in locul Bastionului Fierarilor, sub mana iscusita a mesterului Joseph Jani, este construita o poarta mai mica ce are pe frontispiciu stema Brasovului, poarta insa care si ea a fost demolata datorita ingreunarii foarte mult a circulatiei. Ulterior, scopul pentru care a fost folosit bastionul, nu a mai fost cel militar, ci pe post de depozit pentru grane, mai apoi pe post de locuinta pentru ca in zilele actuale sa adaposteasca filiala Arhivelor Brasovului, depozitate pana atunci in Casa Sfatului. 

Arhivele Statului au printre rafturile lor pastrata cu sfintenie, cea mai veche scrisoare scrisa in limba romana, aceasta datand din 1521 si fiind epistola negustorului Neacsu din Campulung. 

În prezent, Bastionul Fierarilor găzduiește un muzeu și diverse expoziții care prezintă istoria și cultura orașului. Puteți explora colecțiile de arme medievale, armuri, obiecte și artefacte istorice. Muzeul oferă o perspectivă captivantă asupra perioadei medievale și a sistemului defensiv al Brașovului.

Un punct de atracție important al Bastionului Fierarilor este Turnul cu Ceas. Acesta este situat în partea de sus a bastionului și oferă o vedere panoramică asupra orașului. Puteți urca scările înguste ale turnului și admira peisajul de sus, inclusiv biserici și clădiri istorice.

Bastionul Fierarilor este, de asemenea, locul unde se desfășoară diverse evenimente culturale și concerte în timpul verii. De-a lungul anului, puteți avea ocazia să asistați la spectacole muzicale, expoziții de artă și alte evenimente culturale în atmosfera medievală a bastionului.

Asadar, supravietuind tuturor intemperiilor vremii si stand dovada ca orice cladire se poate pastra si consolida oricati ani ar trece peste ea. Bastionul Fierarilor este o atracție deosebită în Brașov, oferind oportunitatea de a explora istoria medievală a orașului și de a admira arhitectura defensivă impresionantă. Fiind situat într-o zonă centrală, vă invită să vă îmbogățiți experiența culturală și să înțelegeți mai bine bogata moștenire a Brașovului.
 

Ma - D 10:00 - 18:00
Braşov

Din aceeași categorie

Prima Școală Românească
Prima Școală Românească este muzeul bisericii Sf. Nicolae din Brașov, fiind locul în care sunt păstrate cu sfințenie primele tipărituri românești, primele gramatici ale limbii române și colecția integrală a bibliilor vechi românești.
Detalii Adauga la favorite
Biserica Romano-Catolică "Sfinții Petru și Pavel"
Biserica Romano-Catolica Sfintii Petru si Pavel este amplasată pe partea de sud-est a centrului istoric al Brașovului în fostul loc al bisericii dominicane medievale și poarta hramul Sfinților Arhangheli Mihail, Gabriel si Rafael. Construcția bisericii s-a făcut in stil baroc în...
Detalii Adauga la favorite
Ruinele Cetății Brassovia
Cetatea Brassovia (sau Cetatea Brașovia) este un monument istoric și de arhitectură din sec. XIV-XV. A fost construită pentru refugiul locuitorilor oraşului, pe un platou situat la sud şi vest de vârful masivului Tâmpa, la altitudinea de 960 m.  
Detalii Adauga la favorite
Braşov